Wethouder Edo Haan (PvdA, Werk en Inkomen): “Het SEBO-keurmerk is voor bedrijven die zich inzetten om het ondernemersklimaat te verbeteren, de werkgelegenheid te vergroten en aantoonbaar de arbeidsdeelname verhogen. Zeker in crisistijd zijn ondernemers die maatschappelijk blijven handelen zeer te prijzen.”
Haan vervolgt: “In een nieuwe stad zoals Zoetermeer moet de gemeenschap actief met elkaar optrekken, moeten ook bedrijven sociaal-economische betrokkenheid tonen. Ik ben trots dat zo veel Zoetermeerse bedrijven dat doen en blijven doen.”
De Zoetermeerse aanpak – op weg naar een duurzame en sociale arbeidsmarkt
Deze 21 bedrijven zijn ook betrokken bij een nieuwe aanpak van de Zoetermeerse arbeidsmarkt, die begin 2012 is gestart. In deze aanpak werken publieke en private partijen aan een duurzame arbeidsmarkt. Samen helpen ze mensen die nu aan de zijlijn staan, weer aan de slag.
De personeelsvraag van ondernemers staat daarbij centraal. De gemeente selecteert als personeelsleverancier talentvolle potentiële werknemers die bij het bedrijf passen. Ondernemers worden geholpen met bijvoorbeeld loondispensatie, proefplaatsingen, werkplaatsaanpassingen of een jobcoach.
De Zoetermeerse aanpak levert maatwerk per bedrijf en per werkzoekende. Dat varieert van duurzame plaatsingen, stageplekken en proefplaatsingen tot de inzet van werkgevers als trainer voor sollicitatiegesprekken of als ambassadeur.
De nieuwe aanpak heeft ambitieuze doelstellingen. Ruim honderdvijftig bedrijven doen tot nu toe mee. Eind 2012 moeten dat er tweehonderd zijn. In zo’n drie maanden tijd gingen al 59 mensen direct in een reguliere baan aan de slag en zijn 66 potentiële werknemers aan het re-integreren op de werkvloer.