2012 0506016Wethouder Hans Haring opent de tentoonstelling 'Zoetermeer, maar anders' samen met Jos Otterloo van Stichting Fotografica Museum. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Stichting Terra Art Projects en toont vele bekende plekjes van Zoetermeer, maar dan anders! De foto's zijn digitaal bewerkt waardoor een heel verrassend beeld ontstaat van de stad.

Fotografica Festival Week

De gehele week, van maandag 7 mei tot en met zaterdag 12 mei zal het museum elke dag geopend zijn van 12 tot 17 uur. Er zijn deze week doorlopend demonstraties met de oude toestellen, u kunt negatieven laten ontwikkelen en er is een taxateur aanwezig om uw oude camera te beoordelen.

De Festival week wordt zaterdag 12 mei afgesloten met de Fotografica openlucht markt in de Dorpsstraat. Op deze markt zullen er meer dan 50 kraampjes staan met een ruim aanbod aan (tweedehands en nieuw) fototoestellen en toebehoren. U kunt nog een kraampje huren, informeer bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar de mogelijkheden!

Museum Fotografica

lok-dorp-museum-fotografica

Stichting Fotografica Museum Zoetermeer brengt de geschiedenis van de fotografie in beeld. In het museum in het oude Dorp staan honderden originele klassieke camera's en vrijwilligers van het museum zijn graag bereid om de verhalen achter de fotografie te vertellen.

De Stichting is opgericht in 2010, toen een aantal particuliere verzamelingen werden samengebracht. Inmiddels is de collectie al weer enorm uitgebreid, met meer dan 5000 camera's, projectoren en vele fotografie materialen zoals originele glasnegatieven. Het museum biedt vele vitrines en uitstallingen om de camera's te bekijken, maar er wordt tegelijkertijd ook hard gewerkt aan reparatie van oude camera's of het restaureren van historische glasnegatieven. Jos Otterloo, een van de 25 vrijwilligers die het museum draaiend houden, vertelt enthousiast over de bijzondere camera's die het museum in huis heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld klassieke houten camera's van rond 1880, de begintijd van de fotografie. Enkele camera's zijn geheel gerestaureerd en worden weer gebruikt om foto's mee te maken, maar het is ondoenlijk om de hele collectie werkend te houden. 'Een camera die je niet gebruikt, is binnen enkele jaren kapot', vertelt Otterloo, 'Je moet het blijven gebruiken om de camera's werkend te houden!'. Ook schoolkinderen verbazen zich regelmatig over de mogelijkheden van de soms zeer oude camera's. Er bestond dan nog wel geen photoshop, maar foto's werden met de hand bijgewerkt, op het glasnegatief zelf, voordat ze werden afgedrukt.

Een oude camera die binnenkomt wordt eerst helemaal schoon gemaakt en uit elkaar gehaald om oude olie en vuil te verwijderen. De meubelmaker kan restauraties uitvoeren aan de houten kasten van de camera. En weer andere vrijwilligers zorgen ervoor dat de camera een mooi plekje krijgt in het museum.

logo-fotografica-museum2

Stichting Fotografica wil de geschiedenis van de fotografie levend houden, zo kun je er ook nog je oude fotorolletjes laten ontwikkelen en afdrukken in de donkere kamer. Maar ook moderne digitale fotografie komt aan bod in de vele cursussen en workshops die gegeven worden.

Een bezoek aan het museum is gratis, u vindt het museum in het oude dorp, tegenover de Oude Kerk, op de Delftsewallen 25.

www.fotograficamuseumzoetermeer.nl

2012 0506011

foto: Jos Otterloo (links) van Stichting Fotografica Museum met wethouder Hans Haring bij de opening

-advertenties-

-goede doel-