De oppositiepartijen CDA en SP reageren teleurgesteld op het advies van informateur Robin Paalvast. CDA-fractievoorzitter Klaasjan de Jong vraagt zich af of de voorgestelde samenwerking de meest geloofwaardige vertaling is van de verkiezingsuitslag. In de voorgestelde coalitie van D66 (+3 zetels), VVD (-3), LHN (+1) en PvdA (-2) komen juist de grootste verliezers van de verkiezingen in het college.

raadzaalTeleurstelling is er bij het CDA ook over het niet voortzetten van de constructieve samenwerking waaraan het CDA een succesvolle bijdrage heeft geleverd. Ook de SP is teleurgesteld in D66, omdat zij niet verder durft te kijken dan de partijen die al jaren achtereen in het college zitten en de stad besturen, aldus lijsttrekker Daniël Westhoek.

Daniël Westhoek: “De kiezer heeft op 19 maart een duidelijk signaal afgegeven. Het beleid van de landelijke regeringspartijen VVD en PvdA is afgestraft. Ook in Zoetermeer was het verlies van deze beide partijen duidelijk zichtbaar. Ik kan niet begrijpen dat D66 ervoor kiest om met maar liefst twee partijen die hebben verloren het gesprek aan te willen gaan en niet eerst een poging waagt te kijken of een coalitie met winnende partijen mogelijk is. De verandering waar D66 na de verkiezingen in geloofde, die verandering zie ik niet gebeuren als alles bij hetzelfde blijft. D66 had echt kunnen kiezen voor verandering, maar heeft gekozen voor de oude vertrouwde vrienden.”

Breken verkiezingsbelofte?

Verder is het opvallend dat de fracties van de VVD en de PvdA kennelijk geen bezwaar zien in het verkennen van de mogelijkheden van een coalitie waaraan beide deelnemen. Tijdens de verkiezingscampagne stonden VVD en PvdA immers nog lijnrecht tegenover elkaar met hun breekpunt op het gebied van de zorgbudgetten. Waar de VVD, volgens het CDA, keihard stelde dat er aan de zorg niet meer geld mag worden uitgegeven dan de ingekrompen budgetten toelaten, eiste de PvdA dat de gemeente voldoende zorg moet bieden, ongeacht wat dat moet kosten. Bij een coalitie-afspraak hierover lijkt één van beide de eerste verkiezingsbelofte te gaan breken.

Als de partijen het eens kunnen worden en een coalitie gaan vormen zal de SP samen met het CDA de grootste oppositiepartij zijn in de raad. De SP is vastbesloten vanuit de raad te blijven strijden voor het sociale alternatief.

Het CDA is vooral benieuwd naar de afspraken die de beoogde coalitiepartners de komende tijd met elkaar zullen maken. De voornemens op de thema’s wonen, werk en welzijn/zorg zal het CDA met extra belangstelling volgen. De Jong: “Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen mee kan doen, is de menselijke maat een belangrijke toetssteen voor het handelen van een nieuw college.”

-advertenties-

-goede doel-