Jaren geleden is in Zoetermeer The Big Five ingesteld: de vijf grootste leisure-aanbieders in Zoetermeer. Met The Big Five profileert Zoetermeer zich nog altijd als de leisure-stad van Nederland. En nu komt daar dus, als het aan het CDA ligt, ‘The Festival Five’ bij: de vijf grootste jaarlijkse festivals in de stad. Welke vijf dat gaan zijn, moet nog worden bepaald.

   Budget

bevrijdingsfestival3De afgelopen jaren heeft de gemeente Zoetermeer de broekriem flink moeten aanhalen, ruim 10 procent van de jaarlijkse begroting werd structureel bezuinigd. Dat werd op veel plaatsen in de stad gemerkt. Zo ook bij de verschillende festivals in de stad, die voor een flink deel afhankelijk zijn van geld van de gemeente. Het jaarlijkse gratis toegankelijke muziekfestival op de Markt op 5 mei zou niet kunnen bestaan, en zeker niet gratis toegankelijk kunnen zijn, zonder financiële bijdrage van de gemeente. Maar ook het jaarlijkse festival Culinair Zoetermeer, dat afgelopen zomer voor de vijftiende keer werd georganiseerd, zou niet kunnen zijn uitgegroeid tot wat het nu is zonder een bijdrage van de gemeente. Door de bezuinigingen was het begin dit jaar lange tijd onzeker of bijvoorbeeld het jaarlijkse festival Historisch Zoetermeer nog wel kon doorgaan. En vorig jaar kon het jaarlijkse Jazzfestival zelfs helemaal niet doorgaan door wegbezuinigd budget van de gemeente. Met dergelijke onzekerheid is een groot festival, waarvoor vaak al meer dan een half jaar van tevoren afspraken worden gemaakt en contracten moeten worden afgesloten, nauwelijks te organiseren.

   Najaarsdebat

De CDA-fractie heeft nu tijdens het Najaarsdebat het initiatief genomen om aan dergelijke jaarlijkse onzekerheid een einde te maken. CDA’er Rob Wessels: “We willen meer ‘bruis’ in de stad. Gelukkig zijn er verschillende organisaties en inwoners die daarvoor, met heel veel vrijwilligerswerk, jaarlijks een festival organiseren. Maar dan moeten zij wel ook kunnen rekenen op financiële ondersteuning door de gemeente. Als zij ieder jaar moeten afwachten of hun vrijwillige inzet en hun eigen geld wordt aangevuld met het noodzakelijke geld van de gemeente, geven zij er op zeker moment misschien de brui aan. Dat zou een groot verlies zijn.” Daarom diende de CDA-fractie samen met andere fracties een motie in. Daarin werd het college van B&W opgeroepen om de vijf grootste jaarlijkse festivals in de stad te benoemen tot The Festival Five en die festivals een jaarlijkse bijdrage aan hun budget te garanderen. Wessels: “Natuurlijk willen we de overige festivals ook niet missen en gunnen we die ook voldoende budget. Maar in deze voor de gemeente financieel onzekere tijden kunnen we niet voor alles garanties afgeven. Daarom dit initiatief om te komen tot The Festival Five.”

Komende maandag (10 november) beslist de gemeenteraad tijdens het tweede deel van het Najaarsdebat over deze en andere moties.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

 

-advertenties-

-goede doel-