20150213 113544Dankzij goed oplettende buurtbewoners is vrijdag voorkomen dat een nestje van broedende halsbandparkieten verwoest zou worden. De boom in het parkje aan het Kerkenbos, in de buurt van de kinderboerderij, was al gemarkeerd om geruimd te worden, maar kon nog net op tijd worden gered.

20150211 113131De groene halsbandparkiet is op zich geen beschermde vogel, maar een nest met jonkies verandert de zaak. Elke vogel op nest wordt beschermd door de flora en faunawet, die stelt dat broedende vogels niet verstoord mogen worden. De halsbandparkiet is van oorsprong een tropische vogel en houdt zich daarom niet altijd aan het broedseizoen van de vogels die van nature in Nederland voorkomen.

Een buurtbewoonster kijkt vanuit haar flat op de bewuste boom en zag regelmatig de oudervogels met eten het nest binnen gaan. Zij was vrijdag net op tijd om te voorkomen dat de bewuste boom ook omgezaagd zou worden en is in gesprek met de gemeente om ervoor te zorgen dat de jonge parkietjes veilig groot kunnen worden.

 

Foto's: Marja de Laaf

-advertenties-

-goede doel-