Zandloper3 PBHet Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen van Zoetermeerders. Tot en met 12 april 2015 is het Verzamelkabinet ingericht als het Zandloper-kabinet met een selectie uit de verzameling van Suze Mesman.

Een zandloper is een instrument om de tijd te meten. De zandloper is terug te vinden op veel afbeeldingen die te maken hebben met de tijdelijkheid van het leven (vanitas). Het motief komt veelvuldig voor op allegorische schilderijen en stillevens uit de Renaissance. De Dood wordt vaak afgebeeld met een zandloper in de hand. De zandloper is ook afgebeeld op piratenvlaggen. In sommige oude kerken zie je nog een zandloper op de preekstoel. Dominees hielden van lange preken. Tijdens de Synode van Dordrecht (1574) werd besloten dat een preek maximaal een uur mocht duren. Om dit te meten, werden zandlopers op preekstoelen bevestigd. Tegenwoordig verandert de cursor op een computerscherm of tablet soms in een zandloper, om aan te geven dat de computer bezig is.

Zandloper 2 PBSuze Mesman is in 1995 begonnen met het verzamelen van zandlopers. Ze vertelt over haar verzameling: “Ik heb nu ongeveer 100 zandlopers. Het zijn allemaal verschillende exemplaren van hout, koper en kunststof. Ze komen allemaal uit Nederland, behalve één, die mijn man in 1988 kocht in Israël. Ik gebruik zelf geen zandloper, bijvoorbeeld bij het koken van een eitje. Ik heb ze puur ter decoratie en als hobby. Ze staan in een vitrinekast van hout met drie laden eronder, die ik bij de Pelgrimshoeve heb gekocht. Mijn interesse in zandlopers werd gewekt toen ik op bezoek kwam bij een mevrouw die ook zandlopers verzamelde. Ik woonde toen in de Kloosstraat in Zoetermeer. Ik kocht mijn eerste zandlopers in het buurthuis ‘Komop’. Daarna heb ik er een aantal gekocht op rommelmarkten in de regio. Mijn mooiste zandloper heb ik op advies van mijn zoon gekocht in Leiden. Op deze zandloper zitten aan weerszijden twee zeepaardjes. Ik verzamel inmiddels niet meer actief.”

Komt u uit Zoetermeer en heeft u ook een bijzondere verzameling die u wilt exposeren in het Verzamelkabinet? Neem dan contact op met het museum: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

-advertenties-

-goede doel-