Afbeelding Stadhuis

Een sfeerimpressie van de inrichting

Het Voorlopig Ontwerp (VO) voor de vernieuwing en verkleining van het Zoetermeerse stadhuis is gereed. Bureau OTH Architecten heeft het Voorlopig Ontwerp gemaakt, waarbij input is geleverd door meerdere gebruikersgroepen. Hiermee is een volgende stap gezet in de planvorming voor de vernieuwing van het stadhuis, waarvoor de gemeenteraad in december 2014 het groene licht gaf.

Bij het Voorlopig Ontwerp waren vier gebruikersgroepen betrokken: de Bibliotheek met ruim dertig partners (Centrum LIB), Politiek/Bestuurlijk, Personeel en de Inwoners. Met de inbreng van deze groepen is het Voorlopig Ontwerp zo goed mogelijk afgestemd op de wensen van diverse gebruikers van het vernieuwde Stadhuiscomplex. Voor de inwoners en bedrijven uit Zoetermeer wordt met name de dienstverlening van de gemeente, de bibliotheek en de partners in het Centrum LIB in de vernieuwde publieksruimte zichtbaar en benaderbaar. Voor bezoekers en gebruikers wordt uitgegaan van een optimaal toegankelijk gebouw.

Wethouder Taco Kuiper: “De uitdaging was groot: de wensen van de vele gebruikers moesten worden ingepast in een vernieuwd en verkleind gebouw, wat bovendien moet worden gerealiseerd binnen het beschikbare budget. Er ligt nu een goed en uitgebalanceerd Voorlopig Ontwerp, dat is echt een compliment waard aan alle deelnemers van de gebruikersgroepen en het architectenbureau.”

Gerard Hendriks van de Bibliotheek is nauw betrokken bij het traject van het ontwerp: “Het is een heel intensief traject, maar wij ervaren de samenwerking met alle partners als heel positief. Het nieuwe gebouw wordt echt uniek: de verschillende organisaties zullen met elkaar mengen, maar toch hun eigen karakter behouden. Niet alleen het publiek kan straks bijvoorbeeld gemakkelijk van de bieb naar de publieksbalie van de gemeente lopen, maar ook de organisaties zelf komen elkaar tegen in de wandelgangen!”

Verdere stappen

Bij het Voorlopig Ontwerp hoort een uitgebreid Programma van Eisen. Het is nu aan de gemeenteraad om hiervan kennis te nemen en in juni te besluiten of kan worden overgegaan tot aanbesteding. Als de raad daarmee akkoord gaat, worden er vijf aannemers geselecteerd die allemaal ook een ontwerp van de gevel gaan maken. De gebruikersgroep Inwoners wordt betrokken bij de keuze van het gevelontwerp. De gunning van de opdracht aan één aannemer wordt verwacht in december 2015. De daadwerkelijke renovatie kan dan in mei 2016 beginnen.

-advertenties-

-goede doel-