Ingezonden brief door Mirjam Appeldoorn, hondenbezitter

Ik heb honden. Ik wandel graag met mijn honden. En met wandelen bedoel ik niet een uur op een omheind, klein en modderig veldje rondhangen maar gewoon een uur lekker lopen. Langs de plassen en door de parken, en om daar te komen moet ik door de woonwijken lopen.


hond aangelijndIk denk dat ik een verantwoordelijke hondenbezitter ben. Ik ruim hun poep op, ik heb veel tijd besteed aan hun opvoeding en ik ben van mening dat niemand last van mijn honden hoeft te hebben. Ik beleef veel plezier aan ze, maar ik weet dat er mensen zijn die daar heel anders over denken. Prima toch?


Maar ja, ik heb honden en ik woon in Zoetermeer, een gemeente die nog steeds de, totaal achterhaalde, hondenbelasting int. Zoetermeer, die met het geld dat ze met de hondenbelasting binnenhalen het algemene potje vult en gewoon weigert er ook maar iets van te doen waar ik, de hondenbezitter, voordeel of plezier aan beleef. Mijn honden mogen bijna nergens los. De kleine stukjes waar ze wel los mogen worden heel slecht onderhouden. Het gras staat nu een meter hoog. Daar mag ik met mijn (kleine) honden spelen, daar mogen ze hun behoeften doen. Maar mijn honden houden niet van dat hele hoge gras, waardoor ze geen idee hebben waar ze heen moeten lopen.


Twintig meter verderop is het gras netjes gemaaid. Maar ja, daar mogen de honden weer niet los lopen. Veel mensen doen het wel, gaan daar met hun hond spelen, even een balletje gooien, even de honden met elkaar laten rennen, want dat is de enige gelegenheid hier in het park die we hebben. Regelmatig staat team handhaving één van ons al handenwrijvend op te wachten. 'Ha, losse hond, die slingeren we op de bon.'

 

Regels te star

Waarom kunnen de regels niet versoepeld worden en wordt er niet meer gehandhaafd op overlast in plaats van op onzinnige regels?
Je mag er vanuit gaan dat elke hondeneigenaar zijn of haar eigen dier(en) goed kent en weet waar het wel en niet verantwoord is het dier los te laten lopen.

Ik schreef al dat ik netjes de poep van mijn honden opruim. Om vervolgens vaak hele einden met een gevuld zakje rond te lopen, want het gebrek aan afvalbakken is erg groot. Aan de gemeente om meer bakken vragen heeft tot nu toe slechts als antwoord opgeleverd dat bakken vandalismegevoelig zijn en dat de gemeente daar niet in gaat investeren. Wel mag je zelf een bak adopteren, die je dan zelf, in je eigen kliko kan legen. Ik zou dat theoretisch nog wel willen, ware het niet dat ik toch een stukje moet lopen om bij de plaatsen te komen waar een extra bak in mijn ogen noodzakelijk is. En om nu om de dag met een volle vuilniszak een half uur te lopen sjouwen klinkt me niet erg aantrekkelijk in de oren.

 

Hondenbelasting kost 300 euro per jaar

Voor het hebben van mijn honden betaal ik de gemeente bijna 300 euro per jaar. Omdat ik veel buiten ben zie ik ook veel. Ik meld kapotte lantarenpalen, bruggen die een plankje missen, fietsen die in het water liggen, gesloopte stoepen waarvan de tegels in het water gegooid zijn. Ik ruim zwerfvuil op een vaste route, omdat mijn honden al twee keer in glas hebben getrapt en er één een keer een vishaakje in haar tuigje heeft gehad. Ik meld onraad, vandalisme. Ik ben de ogen en oren van mijn buurt.

 

Illegale vissers niet beboet, vrouw van 50 wel

Wat krijg ik ervoor terug? Een hondenuitlaatkaart met wel heel weinig, en vooral hele kleine, groene stukjes (waar de honden los mogen) en een dikke rekening van de gemeente. En een team handhaving dat kennelijk geen groepje illegale vissers van 18 jaar durft aan te pakken, maar een alleen lopende vrouw van 50 met haar hondjes wel aan kunnen. Drie man sterk.

Is het raar dat ik me het uitschot voel van de gemeente, en tegelijkertijd de melkkoe? Is het raar dat ik voor die 300 euro graag iets terug zou zien? Of dat ik nog liever zie dat die absurde belasting (ingevoerd in de middeleeuwen toen honden onder een hondenkar liepen en op die manier hielpen inkomen te generen voor zijn baas) afgeschaft wordt?

Is het raar dat de Facebookgroep (Zie: Hondenbeleid in Zoetermeer) die ik afgelopen week opgericht heb, na weer een aanvaring met team handhaving, binnen twee dagen meer dan 250 leden had?

 

Is het raar?

Is het raar dat ik me afvraag hoe de gemeente de hondenbelasting nog kan rechtvaardigen?

Is het raar dat ik wil weten waarom er steeds meer gemeentes inzien dat hondenbelasting een onnodige en oneerlijke belasting is maar waarom Zoetermeer er angstvallig aan vasthoudt?

Is het raar dat ik zou willen weten waarom een tweede hond meer geld kost dan een eerste, en een derde nog meer dan een tweede? Poept elke volgende hond meer en rapen baasjes het van elke volgende hond minder op?
Zelfs als je hond nooit op de openbare weg komt maar alleen op je eigen terrein blijft moet je binnen deze gemeente hondenbelasting betalen.

Ik, en met mij veel hondenbezitters, ben het zat, meer dan zat. Ik wil gewoon lekker kunnen wandelen met mijn honden zonder gezeur. Ik ruim elke drol van mijn honden op die niet in de bosjes ligt, maar ik wil die drol ook kwijt kunnen. Ik wil dat de gemeente vertrouwt op mijn gezonde verstand en me bekeurt zodra mijn honden overlast en/of gevaar opleveren. En verder wil ik vooral met rust gelaten worden.

Is dat nu zoveel gevraagd?

 

Mirjam Appeldoorn, hondenbezitter

 

-advertenties-

-goede doel-