De KNNV afd. Zoetermeer vraagt uw hulp bij het inventariseren van opvallende wilde planten in Zoetermeer. Regelmatig belichten we een soort die op dit moment in bloei staat of dat spoedig gaat doen. Het gaat om in het wild levende plantensoorten, die wettelijke bescherming genieten. De Flora- en Faunawet verbiedt het plukken, uitgraven of vernielen van deze soorten. Als bekend is waar deze planten voorkomen kan er in het beheer beter rekening mee gehouden worden. Ook als deze planten in uw tuin staan, willen we dat graag weten.

 

Plant van de maand juni/juli: Prachtklokje

026 Prachtklokje Tilly KesterPrachtklokje (Campanula persicifolia)

Prachtklokje gezien? Geef het door!

Er bestaan in Nederland nogal wat klokjessoorten (Campanula’s). Sommige soorten zijn bekend als tuinplant, andere leiden een min of meer natuurlijk bestaan in park en plantsoen. Het prachtklokje is een beschermde plantensoort die in Zoetermeer vooral als tuinplant bekend is, maar vanuit de tuin heel gemakkelijk verwildert. Het merendeel van de planten dat we in Zoetermeer tegen komen beschouwen we dan ook als tuinvluchteling.

Prachtklokje is een slanke, onbehaarde plant met smalle iets leerachtige bladeren en 2,5 tot 4 cm. grote klokvormige blauwe bloemen die in armbloemige trossen schuin omhoog staan. Prachtklokjes komen van nature voor in bossen maar in het stedelijk milieu vooral op kalkrijke groeiplaatsen in de buurt van stenen tuinmuurtjes. Maar ook in de voegen tussen de stoeptegels, in plantvakken met bomen en struiken en tussen de bodembedekkers kom je ze tegen. Opvallend vaak komen ook planten met witte bloemen voor.

Weet u deze soort ergens in Zoetermeer te staan? Wij willen het graag weten. Wij vragen u uw waarnemingen graag met vindplaats (evt. GPS-coördinaten), het aantal exemplaren per groeiplaats, naam van de waarnemer, de datum van waarneming, zo mogelijk met foto te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

NB: het gaat ons dus niet om planten die in tuinen groeien en kunstmatig door menselijk handelen in stand worden gehouden!

 

Weet u deze soort ergens in Zoetermeer te staan? Stuur uw waarnemingen graag met vindplaats (GPS-coördinaten of straat met huisnummer, park), het aantal exemplaren per groeiplaats, naam van de waarnemer, de datum van waarneming, zo mogelijk met foto naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

-advertenties-

-goede doel-