20150625 56035Jacqueline IJedema (Vierstroom thuiszorg), wethouder Vugs en mantelzorger mevr C. Croenheyde

Een mantelzorger zorgt langdurig voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader, moeder, een ander familielid, goede vriend(in) of buur. De zorg die mantelzorgers geven, is vaak dagelijks en er komt veel op hen af. Een goede balans tussen zorgtaken en werk, gezin en vrije tijd is daarom erg belangrijk. Isabelle Vugs: “In Zoetermeer ondersteunen we mantelzorgers op verschillende manieren. Als mantelzorgers zich registreren op www.zosamen.nl kunnen zij onder andere gebruik maken van de dienstenvoucher voor huishoudelijke hulp en de mantelzorgondersteuning die ZoSamen biedt.”

Wethouder Isabelle Vugs (zorg en welzijn) reikte donderdag 25 juni bij het VIP (vrijwilligers informatie punt) een dienstenvoucher uit aan een mantelzorger. Hiermee kunnen mantelzorgers met flinke korting huishoudelijke hulp inkopen voor hulp in de eigen woning of in de woning van de persoon voor wie de mantelzorger zorgt. Het college is zo enthousiast over deze regeling dat zij deze week besloten heeft om mantelzorgers niet een, maar drie vouchers per week uit te reiken. Dat betekent drie uur huishoudelijke hulp per week voor maximaal €6,53 per uur.

Registeren

Om gebruik te kunnen maken van de voucher is registreren noodzakelijk. Op donderdag 25 juni is tot 13.00 uur een medewerker van ZoSamen aanwezig in het VIP om mantelzorgers hierbij te helpen. Bij ZoSamen kunnen mantelzorgers terecht voor mantelzorgondersteuning in Zoetermeer. Mantelzorgers kunnen altijd terecht voor registratie, advies en informatie op www.zosamen.nl.

Goede balans

Landelijke aandacht

De dienstenvoucher is een regeling die de gemeente aanbiedt vanuit de landelijke HHT (huishoudelijke hulp toelage). Zoetermeer heeft ervoor gekozen dit geld ten goede te laten komen aan de mantelzorgers ter ondersteuning van hun taken. Tegelijkertijd schept deze regeling meer werkgelegenheid voor medewerkers in de huishoudelijke hulp na de veranderingen in de zorg. In de week van 22 tot en met 29 juni wordt landelijke aandacht gevraagd voor de dienstenvoucher en de ondersteuning van mantelzorgers tijdens de week van de HHT.

-advertenties-

-goede doel-