Het burgerinitiatief ‘Groene stad, prettig wonen tussen de bomen’ pleit voor een goed evenwicht tussen het belang van groen in de stad en het woongenot voor bewoners. John Ottes van het burgerinitiatief legt uit: “We zijn echt niet tegen groen, maar mensen die continu in de schaduw zitten van een grote boom hebben daar veel hinder van. We willen zeker geen kaalslag, maar wel oog voor de mensen die er wonen!” Renske Kamminga, ook namens het burgerinitiatief, vult aan: “ons burgerinitiatief heeft in korte tijd 450 handtekeningen opgehaald van mensen uit heel Zoetermeer. Niet uit Seghwaert, omdat daar al andere groepen zich bezig houden met de platanen, maar verder uit alle wijken. We hebben de problemen van die bewoners geïnventariseerd en concrete voorstellen aan de politiek gedaan om knelpunten op te lossen.”
Een voorstel van het burgerinitiatief was om de mening van de zwijgende meerderheid te peilen met behulp van een enquête. Wethouder Robin Paalvast vond dit een goed initiatief en heeft de vragen over de bomen en overlast laten opnemen in de jaarlijkse omnibusenquête, een steekproef onder 20.000 huishoudens in Zoetermeer. Robin Paalvast: “De enquête vormt een goed uitgangspunt voor verdere discussies en samenspraak. Uiteindelijk is de bedoeling dat we er samen uit komen, met de bewoners, het burgerinitiatief en de gemeente.”
Het burgerinitiatief wil duidelijkere criteria op basis waarvan overlastgevende bomen kunnen worden aangepakt. Deze criteria geven nu te weinig houvast. Ook communicatie is belangrijk volgens de initiatiefgroep, als mensen weten dat bepaalde bomen in het najaar worden gesnoeid, zullen ze minder gauw in de zomer een klachtenprocedure opstarten over overlast van deze boom.
Half november zal de uitslag van de omnibusenquête bekend zijn en wordt er een samenspraakavond georganiseerd om de maatregelen te bespreken.