"Er is haast bij geboden," zei Taco kuiper over de oorlogsvluchtelingen, op vragen van de pers over de plannen van de gemeente. Op maandag 14 september zal de gemeenteraad zich beraden over het vraagstuk 'of en zo ja waar Zoetermeer vluchtelingen kan opvangen.' In de begroting voor 2016 is er financieel al rekening gehouden met de komst van asielzoekers. Toch is juist nu de vraag groter dan ooit om huisvesting voor vluchtelingen uit onder andere Syriƫ.

De gemeente bekijkt de optie om vluchtelingen te kunnen huisvesten in leegstaande panden van de gemeente zelf en in vastgoed van anderen. Volgens de wethouder wordt er breed gekeken, zo zouden er mogelijk vluchtelingen opgevangen kunnen worden in huizen van de gemeente, leegstaande bedrijfspanden of een sporthal. 

De gemeente heeft zelf initiatief genomen op contact op te nemen met het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) om te vragen wat nu het hardst nodig is. Het antwoord hopen zij voor maandag te krijgen. Wethouder Kuiper benadrukt dat de opvangplekken wel moeten voldoen aan de eisen voor opvang. Ook hierin zal het COA advies geven.

Hoeveel asielzoekers er opgevangen kunnen of gaan worden is op dit moment niet duidelijk. Veel zal afhangen van het besluit van de gemeenteraad.

vluchtelingenwerk

Uw hulp

Particulieren zijn inmiddels gestart met verschillende acties om geld, goederen en kleding in te zamelen voor de asielzoekers. De gemeente is hier op dit moment geen partij in. Zij verwijzen naar dat wat het COA particulieren adviseert:

- Neem contact op met het Rode Kruis, zie: Wat kan jij doen?

- Ook stichting vluchtelingenwerk biedt hulp. Bekijk: Help ook mee!

Ook verschillende basisscholen zijn een actie gestart om rugzakjes te vullen met kleine artikelen voor de jonge vluchtelingen.

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-