Kunstwerk Sanja MedicVanaf nu kunnen inwoners meebeslissen bij nieuwe kunst in de openbare ruimte. Het college stelt de gemeenteraad voor om de samenspraak zoveel mogelijk via een standaardprocedure te laten verlopen, met maximale samenspraak van inwoners. Inwoners kunnen bijvoorbeeld meebeslissen over wat de opdracht wordt aan een kunstenaar of dat een kunstwerk een bijzonder thema krijgt.

Robin Paalvast, wethouder Kunst en Cultuur: ‘’Samenspraak bij kunst is niet nieuw. De gemeente werkt al een tijd op deze manier. Met dit voorstel hebben we vastgelegd dat er altijd samenspraak bij nieuwe kunst in de openbare ruimte wordt toegepast en dat inwoners maximale invloed kunnen uitoefenen. Bovendien vind ik het belangrijk dat kunst zoveel mogelijk inwoners aanspreekt.”

Op welke precieze plekken toekomstige kunstwerken in de openbare ruimte komen te staan, de grootte van de kunstwerk en uit hoeveel onderdelen kunstwerken mogen bestaan, zijn andere samenspraakonderwerpen. Openbare ruimte is bijvoorbeeld een schoolplein, sportvoorziening, openbare weg of een park. Zo wordt er in Buytenwegh in 2016 een kunstwerk geplaatst, gekozen in samenspraak met de buurtbewoners.

 

Foto: Stuiterkunst in Buytenwegh

-advertenties-

-goede doel-