COAZoetermeer wil graag helpen bij het vluchtelingenprobleem, maar zal geen eerste opvang voor vluchtelingen gaan bieden. Burgemeester Aptroot: "We willen als gemeente graag ons steentje bijdragen en hebben ook overleg gehad met het COA. Zij zien Zoetermeer niet als een goede locatie voor de eerste opvang van vluchtelingen omdat daarvoor grotere locaties nodig zijn. Een eerste opvang in kleine asielzoekerscentra die verspreid zijn over de stad werkt niet."

Zoetermeer gaat zich wel vast voorbereiden op het vervolg, als de asielzoekers na de eerste opvang een verblijfsstatus krijgen en huisvesting nodig hebben. Er wordt al gesproken over de extra voorzieningen die dan nodig zijn, zoals woningen, onderwijs en begeleiding. Afgelopen jaar heeft Zoetermeer al ruim 200 mensen met verblijfsstatus gehuisvest, de verwachting is dat dit aantal komende tijd flink zal oplopen.

Wethouders Vugs: "We gaan dit snel, maar wel zorgvuldig regelen. De mensen die hier een woning krijgen willen we zo snel mogelijk een plek geven in de samenleving, daar is ook nu al veel aandacht voor. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan taalcursussen, speciale klassen op de scholen en hulp van stichtingen zoals Piƫzo".
 

-advertenties-

-goede doel-