workshop Afrika speelgoedIn Nederland is het heel vanzelfsprekend om voor speelgoed een winkel in te stappen en een leuk item uit te zoeken. In Afrika komt het speelgoed vaak uit een heel andere omgeving. Tijdens ‘Zondag in ’t Park’ op 20 september kunnen kinderen tijdens de workshops ‘Prachtig blik en ‘Bijzonder Plastic’ een eigen object vervaardigen van gerecyclede materialen. Zo leren zij hoe kinderen in Afrika speelgoed maken!

Tijdens de workshop kunnen de jonge participanten onder begeleiding van een aantal kunstenaars poppen maken op bamboestokken, maar ook sieraden, auto’s van blik en ‘Afrikaanse’ maskers. Dit doen zij met bijzondere materialen als wasmiddelflessen, melkpakken, doppen en blikjes. Natuurlijk is de workshop bedoeld om leuk en creatief bezig te zijn, maar bewustwording is ook een belangrijk onderdeel. “In Afrika gaan mensen anders om met afval”, vertelt Birgit Boogaard, een van de deelnemende kunstenaars. “Er wordt veel vaker gekeken naar de mogelijkheden voor hergebruik.”

Mutual Art Inspiration

De workshop staat niet op zichzelf, maar is een voorproefje van het project Mutual Art Inspiration, Het project werd in samenwerking met Terra Art Projects ontwikkeld door een groep Zoetermeerse en Nigeriaanse kunstenaars. Deze Nigeraanse kunstenaars zullen in 2016 ook een periode in Nederland verblijven.

Tijdens werksessies, inspiratieworkshops, lezingen en activiteiten met stadsbewoners, wordt zowel de creatieve als maatschappelijke verdieping opgezocht. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de werkwijzen van de kunstenaars en wat zijn de maatschappelijk en culturele overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Nigeria (en in bredere zin het Afrikaanse continent). Wat kunnen we op de diverse gebieden van elkaar leren? Tijdens de slotexpositie (in de Terra Kunstmaand 2016) worden de resultaten van de uitwisseling gepresenteerd.

Naast de workshops ‘Prachtig Blik’ en ‘Bijzonder Plastic’, zijn er ook op 20 september nog veel meer leuke doe-dingen en optredens. Help Tamara bijvoorbeeld met het haken van een kleurrijke ‘sleeve’ voor een boom of decoreer een mooi item bij de houtbrander! Ook kun je bekijken wat de ludieke steltlopers van Recyclists met afvalscheiding doen. In de tuin van het Stadsmuseum kun je relaxen bij ‘Zoet met ’n boek’ en luisteren naar ‘The Swinging Dutchman’.

Kom je voor de muziek? Ook dan zit je goed! Om 14.00 wordt de dag ingeluid door Boo’s ’n Lions. Daarna staat om 15.30 niemand minder dan Ntjam Rosie op het podium. Om 17.00 uur wordt de tweede serie zondagen afgesloten met een intens optreden van singer-songwriter Linda Kreuzen en haar band.

Praktische informatie

Zondag in ’t Park wordt georganiseerd door Terra Art Projects. Het festival is gratis toegankelijk en leuk voor jong en oud. Het park is open van 13.00 – 19.00 uur. Locatie: Nicolaaspark (naast de Nicolaaskerk, achter de locatie van Terra Art Projects, Dorpsstraat 12), Zoetermeer. Website (met programma): www.zondaginhetpark.nl, Facebook: www.facebook.com/zoetermeerintpark.

-advertenties-

-goede doel-