Op 23 april 2015 heeft de raad besloten de hulp bij het huishouden categorie 1 (HH1) handhaven als maatwerkvoorziening in de Wmo. Met alle klanten die op januari 2015 een indicatie voor HH1 hadden, worden herindicatiegesprekken gevoerd. Inmiddels is met bijna de helft van de klanten zo’n gesprek gevoerd.

In een herindicatiegesprek kijkt de gemeente goed naar de eigen kracht van mensen. Wat kunnen mensen zelf en/of wat kan er met de eigen omgeving en netwerk geregeld worden. Vervolgens wordt er gekeken hoeveel aanvullende huishoudelijke hulp er nog nodig is.

Wethouder Isabelle Vugs: “De meerderheid van de klanten is blij met de rust en duidelijkheid, tot nu toe zijn er nog geen officiële klachten binnen gekomen naar aanleiding van de gesprekken. Er zijn in Zoetermeer veel mogelijkheden voor mensen om langer zelfstandig te blijven wonen. Dat is goed voor de financiën, maar zeker ook voor de mensen zelf. Vrijwel iedereen blijft het liefst in zijn eigen omgeving en zelfstandig zolang dat mogelijk is”.

schoonmaak toilet1166 klanten hebben inmiddels een gesprek gehad. De planning is dat aan het eind van het jaar met alle 2427 klanten is gesproken. Tot nu toe behoudt 60 procent van de klanten hetzelfde aantal uren HH1. In dertig procent van de gevallen leidt het gesprek tot een kleine daling van het aantal uren. Meestal komt dat doordat de klant meer zelf gaat doen of de leefsituatie is veranderd. Bij zo’n 10% procent van de klanten wordt meer uren toegekend dan voorheen. Dit heeft te maken met het ouder worden van klanten en verslechtering van de gezondheid, waardoor mensen minder zelf kunnen doen en meer hulp nodig hebben.

-advertenties-

-goede doel-