Logo Historisch ZoetermeerHistorisch Festival Zoetermeer laat u de Zoetermeerse geschiedenis beleven! Het weekend van 26 en 27 september staat geheel in het teken van de geschiedenis.

De historische Musical Kasteel Palensteyn geeft u een kijkje in het dagelijks leven van Kasteel Palensteyn in de Middeleeuwen. Lees hier ons artikel over deze musical: www.zoetermeeractief.nl//7337-kasteel-palensteyn-komt-tot-leven

KalligrafieRond het Stadhuis zijn er op zaterdag ook veel historische activiteiten, zo kunt u een kijkje nemen in de archieven. De archiefstukken in hele oude archieven en bibliotheken gingen vroeger niet in keurige ordners, maar werden ingebonden in grote boeken. Dankzij die boeken kunnen we nu bijvoorbeeld terugzoeken wie er vroeger allemaal in Zoetermeer woonden en kunnen we stambomen van je familie uitzoeken. Maar hoe maak je nou van een stapel oude perkamenten een mooi boek? Kom kijken hoe de middeleeuwse boekbinder dat doet!

Lang voor de uitvinding van de typmachine van het letterlijk monnikenwerk als een boek geschreven moest worden. En ook het kopiëren ging nog met de hand. Dit schitterende ambacht is bewaard gebleven en nu is kalligrafie een mooie hobby. Kom kijken hoe de experts het doen en schrijf zelf je naam in prachtige middeleeuwse letters. Je kunt ook zelf papier scheppen bij de papierschepper, die van oud papier, hout en lompen nieuwe vellen weet te maken.

De stadsomroeper Bertoldus is de man die je hebben moet om de weg te weten op Historisch Zoetermeer. Hij weet precies hoe laat alle activiteiten beginnen en waar je moet zijn. Je hoort zijn stem over het marktplein schallen wanneer er weer een lezing, voorstelling of demonstratie begint.

 

Aqua V

aquaAls de avond valt over het water van de Dobbeplas kunt u mee op een unieke reis door de geschiedenis van de stad. Maak kennis met de middeleeuwse bewoners van kasteel Palensteyn, dans mee met de 18e eeuwse baron Syberg, leef mee wanneer Zoetermeer onder vuur ligt van de Spanjaarden tijdens Leidens Ontzet en ga mee in de enorme groei van de stad in de jaren zeventig.

AQUA V is een volledig nieuwe show, waarin zang, dans en effecten centraal staan. Met meer dan 50 medewerkers en het unieke drijvende podium op de Dobbeplas is AQUA V een onvergetelijk spektakel.

 

Grime

Laat je prachtig grimeren als roofvogel, als prinses of jonkvrouw of als woeste struikrover. Het grimeteam schminkt weer de hele dag, zaterdag én zondag, kinderen, zodat je kleurrijk rond kunt lopen op Historisch Zoetermeer! Voor 1 euro wordt je prachtig geschminkt op het Marktplein.

 

Realm of Adventures

Het Dobbe-eiland verandert tijdens Historisch Zoetermeer in een unieke historische en fantasymarkt. Parttime Heroes brengt hier ‘Realm of Adventures’, een nieuwe fantasyfair waar iedereen die graag in het verleden duikt welkom is. Van historische wapens tot middeleeuwse kostuums, bijzondere bordspellen, sieraden, drinkbekers, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden op Realm. Toegang is gratis!

 

Zandkastelen bouwen!

2014-09-27 16.10.22In de middeleeuwen stond in Zoetermeer een heus kasteel; Kasteel Palensteyn. Dat is al een tijdje verdwenen, maar tijdens Historisch Zoetermeer kun jij het weer opbouwen! Onder leiding van echte zandkunstenaars kun je een zandkasteel bouwen in de HABO GWW Zandbak. Hier ligt speciaal zand, is er gereedschap en zijn er mensen om je te helpen met bouwen. Twee torens of tien? Een slotgracht of toch een hoge muur? Een mooie binnenplaats of een echte burcht met dikke stenen? Jij bouwt je eigen zandkasteel precies zoals jij het wilt! En na afloop van het bouwen, krijg je nog een prijs ook. Kom gratis bouwen in de HABO GWW Zandbak!

 

Programma

zaterdag 26 september

   12:00 – Kasteel Palensteyn

   13:00 – Roofvogelshow

   13:30 – Kasteel Palensteyn

   15:00 – Kasteel Palensteyn

   16:30 – Kasteel Palensteyn

   19:30 – AQUA V

   21:00 – AQUA V

zondag 27 september

   13:30 – Kasteel Palensteyn

   15:00 – Kasteel Palensteyn

   16:30 – Kasteel Palensteyn

   19:30 – AQUA V

   21:00 – AQUA V

-advertenties-

-goede doel-