Nu de landelijke regering afspraken heeft gemaakt om vluchtelingen op te vangen, is Zoetermeer genoodzaakt om een bijdrage te leveren. De LHN krijgt veel vragen van inwoners van Zoetermeer over het door de partij ingenomen standpunt ten aanzien van de asielproblematiek. Alleen onder strikte voorwaarden kan de LHN achter het opvangen van vluchtelingen in Zoetermeer staan.

vluchtelingenopvangIn het verkiezingsprogramma heeft de partij vastgelegd dat echte vluchtelingen welkom zijn, maar dat voor economische vluchtelingen (asielzoekers) hier geen plaats is (status wordt bepaald door de IND).

Als voorwaarden noemt LHN bijvoorbeeld:

-              de kosten voor huis- en verblijfskosten van de vluchtelingen moeten betaald worden door het rijk. Met verblijfskosten wordt ook bedoeld het gebruik van voorzieningen in Zoetermeer;

-              het aantal vluchtelingen moet evenwichtig over de stad worden verdeeld (spreiding

-              uitgangspunt moet zijn dat de vluchtelingen en asielzoekers uiteindelijk weer teruggaan naar het land van herkomst;

-              de vluchtelingen moeten ook een tegenprestatie leveren bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk

-              er moet een veiligheidsplan komen rond de opvang in het belang van Zoetermeerders en de vluchtelingen.

De LHN vindt dat de discussie over vluchtelingen open en fair moet worden gevoerd in de gemeenteraad van Zoetermeer. De LHN wil dat er goede informatievoorziening naar de bevolking komt en dat de bewoners rond de locatie in de vorm van informatiebijeenkomsten worden geïnformeerd. Er moet begrip worden opgebracht voor de Zoetermeerders die de komst van vluchtelingen totaal niet zien zitten dan wel de komst van vluchtelingen bedreigend vinden. Te snel worden deze meningen getypeerd en afgedaan als uiterst rechts of meer van dat soort waardeoordelen. De LHN vindt dat geen juiste benadering en geen recht doen aan de mening van deze mensen.

-advertenties-

-goede doel-