Jacobsflinder Franse lesDe Europese Dag van de Talen is niet aan Zoetermeer voorbij gegaan. De bevolking van de stad wordt steeds diverser en de Dag van de Talen is een leuke gelegenheid om alle Europese talen één dag per jaar in het zonnetje te zetten. Deelnemers zetten zich in voor meertaligheid en de interculturele ontwikkeling van ieder mens. Dat past goed bij basisschool De Jacobsvlinder uit Zoetermeer. De leerlingen maakten die dag kennis met het Frans. Anita de Vries, directeur: “We doen bij ons op school al veel met vreemdetalenonderwijs, maar Frans was nieuw voor de leerlingen. Ze vonden het erg leuk en speciaal. De Franse liedjes werden uit volle borst meegezongen!”

Engelse les vanaf groep 1

Op De Jacobsvlinder starten kinderen al in groep 1 met Engels. Twee keer in de week is Engels de voertaal van iedere klas. Ze krijgen dan les van zowel een ‘native speaker’ als hun eigen groepsleerkracht. Dat mondt uit in een officieel erkend diploma na groep 8. Anita de Vries: “We vinden het belangrijk om onze leerlingen wereldwijs te maken. We geven ze dankzij de aandacht voor Engels een voorsprong die ze in de rest van hun leven goed kunnen gebruiken. Daarnaast vinden we het natuurlijk ook leuk om af en toe aandacht te geven aan een andere taal!”

Een dagje Frans

Dit jaar was Frans de taal die extra aandacht verdiende op de Dag van de Talen. Juf Dirieke, die op De Jacobsvlinder de Engelse les verzorgt, is ook bevoegd docent Frans. Zij stelde een leuk lesprogramma samen waarin de kinderen kennismaakten met deze Europese taal. Het resulteerde in een gezellige dag met allerlei leuke activiteiten. Dirieke: “De kinderen hebben ontzettend veel geleerd en gelachen. Ook mijn mooie Franse baret viel goed in de smaak!”

De Dag van de Talen

Al bijna 15 jaar doen duizenden scholen in Europa mee aan de Europese Dag van de Talen, een initiatief van de Raad van Europa. Eén van de doelen van de Raad is om vreemdetalenonderwijs in alle Europese lidstaten gewoon te maken.

-advertenties-

-goede doel-