DSC0282Op donderdag 15 oktober vond de bijeenkomst van de tijdelijke Stadsambassade plaats. Ruim honderd Zoetermeerders werden tijdens deze bijeenkomst uitgenodigd om mee te denken en te praten over bottom-up initiatieven. De bijeenkomst werd bezocht door een brede doorsnee van de Zoetermeerse bevolking, zoals winkeliers, gemeenteambtenaren, zorgvernieuwers, architecten, kunstenaars en veel particulieren. De avond startte met een introductie van stadmaker Floor Ziegler. Zij heeft jarenlang samen met kunstenaars en andere creatieven gebouwd aan de bottom-up en culturele beweging van Amsterdam Noord als initiatiefnemer van o.a. de Noorderparkamer/Trust en Broedstraten.
Momenteel is Ziegler via het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Agenda Stad) als verkenner en als lid van de Raad van Toezicht van Pakhuis de Zwijger verbonden aan het platform Steden in Transitie. Tijdens de bijeenkomst vertelde zij over haar ervaringen met burgerinitiatieven in heel Nederland en trok daarin de vergelijking met Zoetermeer, waar zij twee dagen lang stadsbewoners interviewde.
 DSC0160De initiatiefnemers van de tijdelijke Stadsambassade in Zoetermeer zijn Piet Hekker (de Bakkerswinkel), Natalie Vinke (Terra Art Projects) en Alcuin Olthof (De Schatbewakers). Het idee van een Zoetermeerse Stadsambassade ontstond vanuit de behoefte aan een laagdrempelige ontmoetingsplek waar lokale initiatieven in kaart kunnen worden gebracht en gedeeld. De tijdelijke locatie gaf een goede indruk van de resultaten die verbinding kan opleveren. Zo werd de maaltijd verzorgd door De Bakkerswinkel en Smaak & Vermaak met de ingrediënten van Wijktuin Broekwegzijde. Vrijwilligers van TERRA en Stichting Piëzo serveerden perensap van De Hof van Seghwaert en het Zoetermeerse Geusz bier.
Na het plenaire gedeelte werd de pioniersgeest van de aanwezigen geprikkeld. Aan de hand van vragen werden zij gemotiveerd om hun wensen en ideeën voor een leukere Zoetermeerse samenleving om te zetten in concrete plannen. Deze ideeën werden met elkaar gedeeld en zullen door de initiatiefnemers aan de wethouder worden gepresenteerd. De organisatie is zeer tevreden over de opkomst en de resultaten. Het draagvlak voor het initiatief blijkt groot, er dienden zich 10 enthousiaste kwartiermakers aan, die zich (mede) bezig gaan houden met het realiseren van een permanente Stadsambassade.
Wil je meer weten over de beweging Steden in Transitie? Kijk op www.stedenintransitie.nl.  Wil je je aanmelden als kwartiermaker of op de hoogte blijven van dit initiatief? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto’s: Fati Buijtelaar

 

 

-advertenties-

-goede doel-