IkWilGrafiti 1  IkWilGrafiti 2  IkWilGrafiti 4

In de herfstvakantie hebben jongeren van het Zakgeldproject meegewerkt aan het maken van een graffiti kunstwerk. De Goede Woning sponsorde de verf en spullen voor het project aan de Korsakovrode in Buytenwegh. Samen met twee professionals, Stein en Wessel Koning van ‘ik wil Graffiti’ begonnen de jongeren donderdag nog wat onwennig met het spuiten van de graffiti. Na een korte uitleg: “Als je ergens anders spuit dan op de muur heb je echt een groot probleem!”, kregen ze er al snel plezier in. Met de graffiti spuitbussen kun je heel gericht spuiten en heldere kleuren voor je kunstwerk opbrengen.

 

 IkWilGrafiti 3 Samen met de jongeren is speciaal gekozen voor een kleurrijk kunstwerk, waar de kleur bijna vanaf lijkt te spatten. De locatie in een garage is van zichzelf al donker, de saaie muur wordt nu juist een vrolijke toon in de garage! Zo is er gekozen voor een regenboog, kwasten met verschillende kleuren en vrolijke vlakken in felle kleuren. Achraf is één van de jongeren die via het zakgeldproject de garage van een mooi kunstwerk voorziet: “Dit is echt heel gaaf om te doen! Je ziet het gewoon mooier worden. Meestal knappen we tuintjes van mensen op, dat is ook wel leuk omdat je dan mensen kan helpen, maar dit is wel heel tof! Zijn er nog meer saaie muren in de buurt hier?”

Film: Zakgeldproject Buytenwegh

Zakgeld project

Coördinator van het zakgeld project is Michelle Goedhart, zij loopt stage bij Stichting MOOI. Anderhalf jaar geleden was zij al bij de start van project betrokken, nu is het haar afstudeeropdracht. Michelle studeert in Leiden aan het ID-College bij de opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Michelle: “Ik kan al mijn eindexamen opdrachten kwijt in dit project, het is heel breed. Zo moet ik een workshop geven, activiteiten organiseren en andere stagiaires begeleiden, dit lukt allemaal prima binnen het zakgeldproject!”

Het zakgeld project is een initiatief van stichting MOOI, gesteund door de woningbouwverenigingen in de wijk, Vestia, De Goede Woning en Vidomes. Jongeren krijgen via het project de kans om een paar euro ‘zakgeld’ te verdienen met klusjes in de buurt. Van de woningbouwverenigingen krijgen zij bijvoorbeeld door dat een bewoner zijn tuin niet meer kan onderhouden door ziekte. De jongeren ruimen het afval op en maken het tuintje weer begaanbaar. Voor de bewoner fijn omdat hij weer lekker van zijn tuin kan genieten en de jongeren krijgen een zakcentje waarmee zij eens wat leuks kunnen kopen.

IkWilGrafiti 6 IkWilGrafiti 7

Michelle: “Dat is de basis van het project, maar het is veel meer dan dat! We komen zo op een positieve manier in contact met jongeren, van ongeveer 12 tot 16 jaar oud, die het thuis vaak niet zo makkelijk hebben. Tijdens het werk komen er dan ook vaak verhalen los over dingen waar zij mee zitten. Het is geen therapiegroep, maar we proberen de jongeren wel te helpen. Eventueel verwijzen we ze door naar andere organisaties of hulpverlening waar ze geholpen kunnen worden.”

Deze wisselwerking is vooral heel belangrijk in het project, waar op dit moment 16 jongens en meiden aan mee doen. Samen iets leuks doen of iets nuttigs bouwt een band op. Dan help je elkaar ook als het eens tegen zit. Veel samenwerken zorgt er ook voor dat je leert om goed met elkaar te praten. Niet elkaar commanderen maar eens vriendelijk vragen of iemand mee wil helpen die zware stenen te versjouwen, dat werkt vaak veel beter!

De jongeren verdienen bonuspunten als ze netjes op tijd komen of zich afmelden als ze echt niet kunnen. Ook een volle vuilniszak met straatrommel levert extra punten op. De oudere jongeren in de groep worden ingezet als rolmodel, zij zijn het eerste aanspreekpunt in de groep en helpen de jongere kinderen op weg. Naast werken gaan de jongeren ook wel samen op pad om iets leuks te doen, een middagje ‘relaxen’, zoals Michelle het noemt. Lekker samen voetballen, een workshop of kerstdiner of, zoals deze vakantie, mee met de hersftbus naar de wijktuinen.

IkWilGrafiti 8 IkWilGrafiti 9
Het eindproduct Het trotse team

 

-advertenties-

-goede doel-