Suriname 2Het Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen van Zoetermeerders. Tot en met 6 december 2015 is het Verzamelkabinet ingericht als Suriname-kabinet met een selectie uit de verzameling van Frans Rietvelt.

Frans Rietvelt verzamelt al zijn hele leven. In navolging van zijn vader ging hij postzegels verzamelen. Hiernaast ging hij ook nog oude ansichtkaarten,familiefoto’s, boeken verzamelen en verder alles wat hij het bewaren waard vond. Sinds 1982 verzamelt hij alles wat hij kan vinden over Suriname. “In oktober 1982 ging ik met mijn gezin voor het eerst naar Suriname, omdat mijn echtgenote daar vandaan komt. Een prachtig land met veel natuurschoon en een bevolking met diverse achtergronden en vooral hartelijk en gastvrij. Toen wij na vijf weken terug waren, vond ik zowaar een ansichtkaart van het Politiebureau van Paramaribo aan de Waterkant. In 1980 was dit bij de militaire staatsgreep in brand geschoten en volledig verwoest. Gedurende onze vakantie was dat actueel, want de militairen waren toen nog steeds actief. Er sloeg bij mij een ‘vonk’ over na het vinden van deze kaart en vanaf dat moment was ik verzamelaar met als thema ‘Suriname’.”

De meest bijzondere aanwinst van Frans Rietvelt is een kopergravure uit 1750 van de Waterkant van Paramaribo. “Ik zag een advertentie op Marktplaats en reageerde direct naar de adverteerder hoe hij deze ets van de hand wilde doen. In die tijd had ik heel wat dubbele exemplaren van diverse boeken over Suriname. Deze heer wilde geen geld, wel graag ruilen tegen boeken. De deal was gauw gemaakt en enkele dagen later had hij 20 boeken en ik een prachtige gravure.”

Suriname 1Ondertussen heeft Frans Rietvelt een aardige verzameling met enkele honderden boeken, rond de duizend ansichtkaarten, een aantal oude prenten, schilderijen van bekende kunstenaars en een verzameling diverse gebruiksvoorwerpen die met Suriname te maken hebben zoals theelepeltjes, drankflesjes, oude limonadeflessen, rubber kinderspeelgoed en allerlei andere hebbedingetjes. “Er is heel wat moois wat Suriname te bieden had en heeft.”

Het Suriname-kabinet is te bezoeken tot en met 6 december in Stadsmuseum Zoetermeer.


Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735
www.stadsmuseumzoetermeer.nl, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-