Lillian Wessels Jaha waardigheid

Vanaf 31 oktober tot en met 29 november is het werk van Lilian Wessels te zien in het Terratorium. De kunstenaar haalt haar inspiratie uit thema's als de mens en aarde, dieren en mystiek. Het Boeddhisme en de Afrikaanse vrouw en haar cultuur intrigeren Lilian enorm. Via de vele mogelijkheden van keramiek kan zij haar ideeën vormgeven.

Emotie speelt een belangrijke rol in de beelden van de kunstenaar. De personen die zij weergeeft zijn sterk, maar ook kwetsbaar. Gaandeweg ontwikkelde Lilian een geheel eigen, herkenbare stijl. De Afrikaanse cultuur is een prominent onderwerp. “Om Afrika te kunnen begrijpen moet je met nieuwe oren kunnen horen en met nieuwe ogen kunnen zien. Het is een schitterend continent, waar veel liefde, strijd en verdriet heerst. Elk beeld is uniek en heeft een eigen (Afrikaanse) naam met een specifieke betekenis. Het zijn beelden die warmte en intimiteit uitstralen. Het zijn beelden met een ziel.”

Raku-gestookt
Soms is het werk dat Lilian maakt Raku gestookt. “Raku betekent geluk door toeval. Het is een oude Japanse techniek. Na de eerste keer bakken glazuur ik de beelden en plaats ze in een buitenoven in mijn tuin. De oven bereikt in ongeveer een uur tijd een temperatuur van 1000 graden. Met een tang haal ik de kunstwerken uit de oven. Door de plotselinge overgang naar de lage temperatuur gaat de speciale Raku glazuur craqueleren. De beelden worden in een afgesloten ton met houtzaagsel geplaatst, waardoor de ongeglazuurde delen zwart worden. Na een half uur haal ik de beelden uit de ton en ga ik ze poetsen. Het eindresultaat blijft altijd spannend!”

Over de kunstenaar
Lilian Wessels groeit op in een kunstzinnig milieu. In 1978 volgt zij een studie Art & Design (sculpture) op Padworth College in Engeland. Eenmaal terug in Nederland verhuist de kunstenaar van Amsterdam naar Zoetermeer en gaat in de leer bij Willemijn van der Spiegel. Vanaf 2001 start Lilian met lessen portrettekenen/boetseren, beeldhouwen, keramisch vormgeven, pottenbakken en fotografie.

De expositie ‘Beelden met een ziel’ is van 31 oktober t/m 29 november gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. De kunstenaar is aanwezig op donderdag 5 en 12 november en woensdag 18 november van 14-16 uur, adres: Dorpsstraat 12. U vindt hier ook de TERRA ART SHOP, met betaalbare sieraden, designobjecten en kunst tot € 200,-.

 

 

-advertenties-

-goede doel-