20151105 70064Bibliotheek Zoetermeer en KERN Kinderopvang Zoetermeer openden op 5 november de eerste voorschoolse ‘de Bibliotheek op School’ op Het Lepelaarsnest. Dit speeltaalhuis is gevestigd bij basisschool De Regenboog. De peuters van het speeltaalhuis kunnen zo gemakkelijk kennis maken met heel veel leuke boeken die speciaal voor hun leeftijd zijn. Ouders kunnen de boekjes lenen en thuis aan de kinderen voorlezen.

Gerard Hendriks, Bibliotheek Zoetermeer: “We zijn heel erg blij met de opening van deze eerste voorschoolse bibliotheek op school. Lezen begint immers al vóór de basisschool als ouders de kinderen voorlezen. Kinderen die vroeg in contact komen met boeken lezen later meer en vergroten hun woordenschat”.

Wethouder Isabelle Vugs opende samen met de kleine Milan de bibliotheek speciaal voor peuters. Isabelle Vugs: “Begin dit jaar was ik hier op school voor de opening van de schoolbibliotheek, ik ben heel blij dat ik vandaag terug mocht komen om ook deze speciale bibliotheek te openen!”

20151105 70056 20151105 70061 bos

Bevorderen van (voor)leesplezier

Het doel van de aanpak ‘de Bibliotheek op school’ is om leesplezier te bevorderen en hoe vroeger daarmee gestart wordt, hoe groter het effect. Daarom starten de Bibliotheek en KERN Kinderopvang een pilot om ervaring op te doen met een rijkere (voor)leesomgeving voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Het Speeltaalhuis Lepelaarsnest is een van de VVE locaties waar extra aandacht is voor taalontwikkeling voor kinderen in de peuterleeftijd. Omdat basisschool De Regenboog al werkt volgens de aanpak van ‘de Bibliotheek op school’, ontstaat zodoende een doorgaande leeslijn voor kinderen van 2 t/m 12 jaar.

De peuters van het Lepelaarsnest gaan 10 uur per week naar school, waarin zij veel spelen, maar ook heel veel met taal bezig zijn. Deze weken werken ze aan het project ‘herfst’, waarbij ieder kind op zijn eigen nivo begeleid wordt.

20151105 70067 20151105 70068

Een rijke (voor-)leesomgeving, thuis en in de kinderopvang

Pedagogisch medewerkers, leerkrachten en ouders worden gestimuleerd om een prettig en inspirerend (voor)leesklimaat te creëren. Een rijke (voor-)leesomgeving bestaat natuurlijk uit een actuele en aantrekkelijke collectie boeken en andere materialen. Daarnaast zijn er dagelijks interactieve voorleesactiviteiten en stimuleren deskundige medewerkers ouders om ook thuis regelmatig en met plezier voor te lezen. Ouders en kinderen van zowel Het Lepelaarsnest als De Regenboog kunnen hiervoor gebruik maken van de collectie van ‘De Bibliotheek op school’ en boeken lenen voor thuis.

-advertenties-

-goede doel-