20151019 68023

De oude Dinah en Joseph met de groep kinderen aan wie ze het verhaal vertellen

Sinds de zomervakantie komt de cast van 'Joseph and the amazing technicolor dreamcoat' een aantal keer per week, en soms een heel weekend lang, bij elkaar om te repeteren voor de nieuwe Greg en Baud kerstproductie. De eerste acte is nu bijna klaar volgens regisseur Yuri Nikerk, een mooi moment om eens met de spelers en begeleiding te praten over deze bijzondere productie!

Nu de cast al een aantal maanden onderweg is, begint de musical ook echt vorm te krijgen. De cast van de musical bestaat uit een heel diverse groep spelers, in leeftijd én in ervaring. Jongere en minder ervaren spelers worden meegenomen door de zeer ervaren acteurs en de cast raakt steeds beter op elkaar ingespeeld. Nu de eerste akte klaar is en de losse scènes in de doorloop aan elkaar worden gezet komt de musical voor de spelers echt tot leven.

Yuri: “We zijn natuurlijk al veel eerder begonnen met het uitwerken van ideeën en de opzet van het stuk, maar het wordt zelfs nog veel leuker dan ik had verwacht! Het is een grote groep om aan te sturen, met 41 spelers, dat is echt een uitdaging. Soms is het dan wel lastig om aandacht genoeg te hebben voor rolverdieping. Vaak pikken we er enkele spelers uit voor 1-op-1 contact, als de anderen met een groepsopdracht bezig zijn”.

Yuri staat er ook niet geheel alleen voor, een heel begeleidingsteam staat rond de spelers. Zo kan iedereen zich bezig houden met waar hij/ zij goed in is, regie, dans of zang. Yuri: “Dans is niet mijn specialiteit, maar we hebben twee topchoreografen gevraagd om de danschoreografie te maken en in te studeren met de spelers. Doordat deze experts dit uitstekend doen kan ik het loslaten en me bezighouden met het totale plaatje”.

20151019 68017 20151019 68066
Dinah (midden) met de kinderen uit het verhaal Regisseur Yuri

In de musical wordt het verhaal van Joseph verteld door de oude Joseph en zijn zus Dinah, die een groepje kinderen meenemen in het verhaal. De rode draad van het verhaal is de boodschap: Heb je een droom waar je echt in gelooft, zorg er dan voor dat deze uit komt!

De oude Dinah wordt gespeeld door Adty Rees. Het is haar eerste grote musicalproductie, maar Adty zingt al ruim 18 jaar in een koor en was deze zomer al te bewonderen in The Wedding Singer. Adty: “Deze rol van lieve oude tante ligt heel erg dicht bij mezelf, hier hoef ik eigenlijk niet voor te acteren! Het is erg leuk om te doen en vooral de liedjes vind ik heel mooi. Met het dansen heb ik soms wat meer moeite, maar gelukkig helpt mijn dochter me weer daarbij!”

Een van de kinderen aan wie het verhaal wordt verteld is Sera. Zij wordt gespeeld door Katie, met 9 jaar de jongste van de cast. Katie: “Je leert veel nieuwe mensen kennen tijdens de repetities, dat is heel leuk! Ik ben vooral heel erg fan van dansen, vooral samen in een groep. Dat kan gelukkig volop in deze musical!” Om de beurt worden de kinderen meegenomen in het verhaal door de oude Joseph, om een stukje van het verhaal te beleven. Het verhaal begint in de moderne tijd en gaat dan terug naar Israël en het oude Egypte van het oude testament.

Oude Joseph is een rol van Paul van Wissen. Eerder was hij al te zien in de Waanzin productie Belle en het Beest, toch is hij pas op latere leeftijd begonnen met toneelspelen. Paul: “Mijn kinderen gingen bij het amateurtheater en zo ben ik er toevalligerwijze ook in gerold! Na de eerste rol was ik helemaal verkocht en ben ik blijven spelen. De grootste uitdaging voor mij is de zang, hier wordt ik ook extra op gecoacht.” Paul vindt het fantastisch om helemaal in een rol te kruipen en zich in te leven in het personage. “De Joseph die ik speel is een oude man die getekend is door het leven. Hij heeft veel meegemaakt en is wat zachter geworden, maar je kan nog zien dat hij als jonge kerel heel arrogant was. Het mooiste van de voorstelling is het samenspel. Door heel intensief te trainen krijg je een sterke band als cast en ga je echt samen er aan werken om een topvoorstelling neer te zetten. Het samenwerken met vooral de kinderen geeft mij steeds weer energie en kippenvel!”

20151019 68021 20151019 68059
De oude Joseph moet er goed op letten dat hij als een oude man moet bewegen en lopen! Emilio (tweede van links) speelt de jonge Joseph

Jonge Joseph is een arrogante man. Hij heeft immers het vermogen om dromen uit te leggen en iedereen hangt aan zijn lippen. De rol was een grote uitdaging voor Emilio, met toch al heel wat ervaring in bv Oliver, want hoe speel je dat? Emilio: “Alles in de musical is gezongen, dus alle emotie moet heel erg uit de mimiek komen. Ik probeer me zo goed mogelijk in te leven in de rol om het geloofwaardig neer te zetten. Joseph is heel arrogant, maar dat komt wel ergens vandaan, dat wil ik ook laten zien. In de tweede akte verandert het karakter van Joseph, hij wordt dan menselijker en leert vergeven. Dat is mooi om te laten zien!”

-advertenties-

-goede doel-