Mensen reizen (meer dan ooit) en willen graag een herinnering aan reis- en vakantiebestemmingen. Vroeger maakten we vakantiekiekjes en stuurden de thuisblijvers leuke prentbriefkaarten met bezienswaardigheden. Tegenwoordig maken we selfies met een smartphone en plaatsen die meteen op Facebook of Instagram. Toch blijft het tastbare souvenir, als blijvende herinnering aan de vakantieplek, nog steeds ongekend populair. Daarom organiseert het Stadsmuseum Zoetermeer een tentoonstelling over stadssouvenirs.

Het souvenir van…

Gestold geluk pers kNa een oproep hebben mensen uit de hele regio in totaal 100 souvenirs ingebracht, met de persoonlijke herinnering die erbij hoort. Want juist dat maakt souvenirs bijzonder: het combineert geluk én melancholie. Het roept de herinnering op aan de aanschaf, maar roept tegelijkertijd ‘het is voorbij’. Even mogen we meekijken over de schouders van de eigenaars. We proeven de sfeer, voelen de warmte of de kou en mogen het meemaken.

De ingebrachte souvenirs worden in de tentoonstelling in een bredere cultuurhistorische context geplaatst onder gastcuratorschap van designhistorici en souvenirliefhebbers André Koch en Wilma Kliphuis. Al in de oudheid immers werden souvenirs meegenomen van steden en plaatsen die bekend waren om heiligdommen of orakels. Men hoopte iets van de magische of mythische kracht die van die plek uitging mee naar huis te nemen. In de tentoonstelling zijn authentieke historische voorwerpen te bewonderen, die de geschiedenis van het reissouvenir verbeelden. Daarnaast is er speciale aandacht voor de collecties van verschillende verzamelaars (onder andere van sneeuwbollen, souvenirs van wereldtentoonstellingen, souvenirlepels en L’Ancora keramiek uit de jaren ’50 en ’60) om de veelzijdigheid van het begrip ‘reissouvenir ‘ te duiden.

Activiteiten

Gedurende de tentoonstelling kunnen bezoekers hun eigen verhalen delen in de Verhalenkast van het collectief Riboet Verhalenkunst. Deze verhalen worden opgenomen en nieuw leven ingeblazen in een muziekvoorstelling op locatie. Zie www.stadsmuseumzoetermeer.nl voor data.

In het museum staat een levensechte automatiek waaruit bezoekers geen snack, maar een souvenir trekken. In de automatiek zitten mini-voorwerpen uit het recent verschenen boek ‘Nederland, een objectief zelfportret in 51 voorwerpen’. Wie een object trekt, mag een suggestie doen voor een nieuw voorwerp dat de Metropoolregio vertegenwoordigt. De beste tip neemt het museum op in zijn collectie.

In het Stadsmuseum Zoetermeer zijn honderden souvenirs tentoongesteld uit de hele wereld. De jonge stad zelf kent nog geen souvenir. Daarvoor is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven: het Stadsmuseum roept in samenwerking met Floravontuur Promotie Zoetermeer mensen op om een voor de stad typerend souvenir te ontwerpen.

Het ontwerp kan tot en met 29 februari 2016 worden ingediend. Het mooiste en meest spraakmakende ontwerp gaat echt in productie.

Gestold geluk. Stadssouvenirs en hun verhaal

14 november 2015 – 8 mei 2016

Stadsmuseum Zoetermeer

Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-