LampionVandaag worden op 11 november twee lichtjesfeesten gevierd: Sint Maarten en Divali. Op 11 november vieren we Sint Maarten en gaan kinderen in het hele land de straat langs met hun lampion. Zij zingen de Sint Maarten liedjes en krijgen wat lekkers. Sint-Maarten is van oorsprong een bedelfeest, en bedelfeesten waren vroeger hard nodig in de moeilijke wintermaanden. Sint Maarten wordt in Zoetermeer in ere gehouden door buurtverenigingen en scholen, die optochten voor de kinderen organiseren.

Maar in 2015 is 11 november ook de dag waarop Divali begint. Divali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, symboliseert ‘de overwinning van het licht over de duisternis’.

Divali is een vrolijk gezinsfeest, dat gepaard gaat met het nuttigen van zoetig eten. Het feest wordt gevierd in oktober of november, dit is afhankelijk van de dag voor de nieuwe maan in de maan maand Ashvin.

-advertenties-

-goede doel-