Bieb 003Maandagavond in de hoofdbibliotheek in het Stadshart trakteerden Wim Brands en Jeroen van Kan de vrijwilligers van de bibliotheek op een gezellige en leerzame avond voor hun inzet in het afgelopen jaar.

Deze vrijwilligers zijn onder andere actief voor verschillende projecten van de bibliotheek waaronder ‘Luisteren naar mooie verhalen’, de Verhalentafel, de Bibliotheek aan Huis service, de Leeskringservice, de Schrijversschool, de Wisselcollectie in diverse woonzorgcentra en het FabLab.

Wim Brands en Jeroen van Kan namen de vrijwilligers mee in een lezing over 51 typische Nederlandse objecten. De kaasschaaf, de klomp, het washandje en de fiets zijn objecten uit deze verzameling. Ze vertelden over hoe het idee tot stand is gekomen, hun zoektocht naar deze typische objecten en ze lieten fragmenten zien afgewisseld door het voorlezen van passages.

Een fiets wordt uiteraard over bijna de hele wereld gebruikt maar hoe de fiets in Nederland wordt ingezet en veelvuldig wordt gebruikt, is zo herkenbaar voor ons eigen land. Een minister op de fiets naar het werk of een moeder die op de fiets haar kinderen naar school brengt, dat zie je alleen hier in de omgeving.

Bieb 001 Bieb 002

De objecten zijn niet altijd Nederlandse uitvindingen maar door het dagelijkse gebruik wel onmisbaar geworden in het Nederlands straatbeeld.

Bekende schrijvers, waaronder Adriaan van Dis en Maarten ’t Hart maar ook hoofdredactrice van Harper’s Bazaar Cécile Narinx en Midden-Oosten correspondent Olaf Koens hebben hun bijdrage geleverd door over deze bekende objecten te schrijven. De gastheren van deze avond hebben naast hun eigen bijdrage, deze verhalen gebundeld en het boek ‘Nederland, een objectief zelfportret’ samengesteld.

Het Stadsmuseum Zoetermeer heeft op dit moment een tentoonstelling met deze voorwerpen als miniaturen in een automatiek.

 

Foto's: Patricia Munster, patriciareports.com

-advertenties-

-goede doel-