20151125 71713Het college heeft dinsdag besloten het pand Dorpsstraat 161 – 163 geschikt te maken voor tijdelijke huisvesting van vergunninghouders. Daarnaast wil de gemeente te koop staande woningen huren voor de tijdelijke huisvesting van vergunninghouders. In asielzoekerscentra (AZC’s) wonen op dit moment nog te veel asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe grote stroom vluchtelingen in Nederland hier niet terecht kan. Om dit probleem op te lossen moeten gemeenten de hoeveelheid vergunning houders die het Rijk hen heeft aangewezen versneld huisvesten.

Wethouder Taco Kuiper: “Dit betekent dat wij creatief moeten zijn in het zoeken naar oplossingen voor deze mensen, want de huisvesting van vergunninghouders mag niet ten koste gaan van de reguliere woningvoorraad.”

Dit jaar is de taakstelling vanuit het Rijk om 211 vergunninghouders te huisvesten. Voor volgend jaar zijn de precieze aantallen nog niet bekend, maar in de eerste helft van 2016 moeten al 146 vergunninghouders ondergebracht worden.

Dorpsstraat

Het pand Dorpsstraat 161-163 (voormalige vrouwenopvang) is gemeentelijk eigendom en staat al enige tijd leeg. Het college heeft besloten dat dit pand geschikt wordt gemaakt voor tijdelijke bewoning door minimaal 8 en maximaal 16 vergunninghouders. Omwonenden en ondernemers in de directe omgeving zijn hierover per brief geïnformeerd. Op korte termijn wordt speciaal voor hen een informatieavond georganiseerd waar een toelichting wordt gegeven op de plannen en vragen worden beantwoord over de uitvoering ervan.

Verhuur te koop staande woningen

Een aantal woningcorporaties is bereid om woningen uit de verkoop te halen en deze weer opnieuw te verhuren aan vergunninghouders. Ook op particuliere huiseigenaren doet de gemeente een beroep om woningen te verhuren voor huisvesting van vergunninghouders.

Kantoren

Leegstaande kantoren kunnen worden omgebouwd om ze geschikt te maken voor (tijdelijke) bewoning. De gemeente is in gesprek met ontwikkelaars over deze transformatie.

 

Foto: Locatie voormalige vrouwenopvang aan de Dorpsstraat 161-163

-advertenties-

-goede doel-