cut expenses 1 1236901 639x881Je ontvangt een aanzegging tot ontruiming. Hoe nu verder? Een vraag die huurders zichzelf zullen stellen. De Wijkcoaches van Kwadraad in Zoetermeer hebben hier zeer regelmatig mee te maken. Zij gaan af op de adressen waar minderjarige kinderen ingeschreven staan. Wijkcoach Alexander Harfterkamp volgt het gezin Smit. Vader (32), moeder (30), dochter (12) en zoontje (7).
 
In eerste instantie zal de Wijkcoach de ontruiming proberen te voorkomen in samenwerking met de bewoner. Daarna zal er ook gekeken worden hoe de problemen ontstaan zijn en welke afspraken er gemaakt kunnen worden om herhaling te voorkomen.

Ontstaan van schulden

Mensen kunnen door allerlei gebeurtenissen in de financiële problemen komen. Het kan gebeuren dat iemand door een ingrijpende gebeurtenis in het leven niet in staat is om op dat moment voor de financiën zorg te dragen, waardoor er achterstanden ontstaan. Ook kan een eenmalige hoge jaarafrekening grote problemen veroorzaken wanneer hier niet op gerekend is.

Kan iedereen overkomen

Achterstanden zijn moeilijk in te halen, vooral wanneer hier geen financiële ruimte voor is. Hoe mensen hiermee omgaan is verschillend. De één heeft geen overzicht meer en laat alles los. De ander maakt aflossingsafspraken, maar kan ze uiteindelijk niet nakomen of er ontstaan nieuwe achterstanden. Simpel gezegd kan het iedereen overkomen dat er achterstanden ontstaan. Maar wat als het niet opgelost kan worden? Bij huurachterstand kan dit leiden tot aanzegging tot ontruiming.

Wijkcoach Alexander Harfterkamp over familie Smit:

Moeder deed de deur open en nadat ik mij voorgesteld had liet ze mij binnen. Moeder was duidelijk opgelucht dat er iemand kwam om hun te helpen. Ze vertelde mij dat haar man sinds kort in de WW zat nadat hij ontslagen was. Moeder werkt een aantal uren als schoonmaakster.

Na het ontslag van haar man duurde het 6 weken voordat de WW uitkering werd uitbetaald. Hierdoor ontstonden er betalingsachterstanden. Daarnaast was het ook helemaal verkeerd gegaan met de toeslagen en hield de Belastingdienst alles in. Moeder pakte een stapel ongeopende enveloppen uit de la. Ze maakte de post niet meer open, want ze kon het toch niet betalen.

Volgende week deel 2 van deze vijfluik; wat is er al gebeurd (proces)? Of kijk nog even de aankondiging (VIDEO) van vorige week terug.

-advertenties-

-goede doel-