cut expenses 3 1236880 638x460Je ontvangt een aanzegging tot ontruiming. Hoe nu verder? Een vraag die huurders zichzelf zullen stellen. De Wijkcoaches van Kwadraad in Zoetermeer hebben hier zeer regelmatig mee te maken. Zij gaan af op de adressen waar minderjarige kinderen ingeschreven staan. Wijkcoach Alexander Harfterkamp volgt het gezin Smit. Vader (32), moeder (30), dochter (12) en zoontje (7).

Het is niet voor iedereen altijd even makkelijk om ontstane problemen op te lossen. Niets doen heeft tot gevolg dat de problemen verergeren. Er zijn instanties die kunnen adviseren, zoals Kwadraad, Schuldhulpmaatje, Humanitas Thuisadministratie en Stichting SOS.

Adressen met minderjarigen

De wijkcoaches van Kwadraad krijgen de adressen door waar minderjarige kinderen staan ingeschreven indien er een aanzegging tot ontruiming is en proberen contact te leggen met de bewoners van deze adressen. De wijkcoach kan indien gewenst samen met de bewoner kijken naar de mogelijkheden om een ontruiming te voorkomen of indien dit niet (meer) mogelijk blijkt te zijn, te kijken naar opvangmogelijkheden.

Wijkcoach Alexander Harfterkamp over familie Smit:

Vader doet open en laat mij binnen. Ook zie ik zoontje en hij zegt dat hij Mark heet. Moeder vraagt aan haar man of hij samen met Mark naar de speeltuin wil gaan. Moeder geeft aan dat zij niet wil dat Mark alles hoort. Vervolgens laat moeder mij een lijstje zien met openstaande schulden. Moeder geeft aan dat zij het best lastig vond om iedereen na te bellen. Ik complimenteer haar omdat het haar toch gelukt is. Moeder lacht. Samen met moeder maak ik een overzicht van inkomsten en uitgaven.

Ook zie ik een aantal overbodige abonnementen en vraag of deze opgezegd kunnen worden. Dit kan volgens moeder en ze gaat dit doen. Deze uitgaven strepen we weg. De maandbegroting is sluitend. Dit betekend dat alle vaste lasten betaald kunnen worden en er 50 euro per week overblijft aan leefgeld wanneer er 75 euro afgelost wordt per maand aan de huurschuld.

Schuldhulpverlening

Ik vraag moeder om de deurwaarder te bellen wat afgesproken was met de verhuurder. De deurwaarder geeft aan het voorstel te overleggen met de verhuurder. Gezien de hoogte van de schulden, adviseer ik moeder om zich te melden bij de Gemeentelijke Schuldhulpverlening. Moeder geeft aan dat zij dit al eerder wilden doen, maar dat ze zoveel informatie vroegen, dat ze het hebben laten lopen.

Ik stel voor om hen te verwijzen naar één van de vrijwilligersorganisaties die hen hierbij kan ondersteunen. Moeder gaat hiermee akkoord. Dezelfde dag nog wordt ik gebeld door vader. Hij geeft aan dat de verhuurder akkoord is gegaan met het voorstel en de ontruiming is voorkomen.

Volgende week deel 5 van deze vijfluik; Ontruiming kan niet voorkomen worden en nu? Kijk deel 3, voorkoming van ontruiming, van vorige week hier terug.

-advertenties-

-goede doel-