logo vierkant klaar Het jaar 2015 begon weer met een knal, vooral van het vuurwerk, want het was een relatief rustige jaarwisseling met slechts 58 arrestaties. Dit is het Zoetermeer Actief jaaroverzicht 2015 deel één van vier.

De links in dit jaaroverzicht verwijzen naar het artikel, waar vaak extra foto's, informatie en filmpjes te zien zijn.

 

eersteKwartaal2015


JANUARI

20150101-38617Het nieuwe jaar begon natuurlijk met de Zoetermeerse Nieuwjaarsduik. Dit keer vond deze voor de zevende keer plaats. Ruim 350 toppers namen een duik in het koude water. De temperatuur was 4,5 graden maar voelde aan als min 2 graden.

Bikkelen
Het was dus even op de tanden bijten en bikkelen. Vrijwilligers zorgden er voor dat het evenement veilig verliep en na de duik kon iedereen natuurlijk opwarmen met warme chocomelk en een lekkere kop warme erwtensoep.

Nieuwjaarsduik 2015 

 

Naast deze frisse opening van het jaar, werd het jaar ook muzikaal geopend. Glamourking Roy Donders kwam op 3 januari namelijk voor een foto- en signeersessie naar Media Markt Zoetermeer. De glitters en paillettes mochten hierbij natuurlijk niet ontbreken.

€99.400,- aan schade
Deze maand nog veel meer positief nieuws. Zo bleek het schadebedrag door de jaarwisseling lager uitgevallen dan het voorgaande jaar. Was de schade aan gemeentelijke eigendommen vorig jaar nog €99.400,- dit jaar is dit verlaagt naar €62.711,- een daling van wel 37%. Natuurlijk hopen we dat de schade deze jaarwisseling nog lager zal zijn.

Daarnaast waren er minder aanhoudingen. Waren er tijdens de vorige jaarwisseling nog 188 aanhoudingen, dit keer waren dat er 58 tijdens de jaarwisseling. Dankzij politie, brandweer, WAS (wijk en agent samen), ambulancemedewerkers, rolmodellen, buurtvaders, team handhaving, jeugdwerk, private beveiligers, vrijwilligers en vele positieve inwoners van Zoetermeer, is de jaarwisseling relatief rustig en veilig verlopen.

Noord AA opknappen
Ook werd deze maand bekend dat er meer geld beschikbaar is gesteld om het Noord AA aan te pakken. Zo zouden er plannen zijn gemaakt voor een voet- fietsbrug die loopt van het Lange Land naar de Broekwegkade. Een ander plan was het vergroten van het strand en het opknappen van de speelweides. Mooie plannen zodat Zoetermeer in de zomer kan genieten op het strand.

 

20150101-38585 strand met mensen DSC 9437
 Nieuwjaarsduik 2015  Geld voor upgrade Noord Aa  Nationaal record Polsstok

 

Femke Pluim zette in januari een mooi nationaal record polsstok hoogspringen op Zoetermeerse bodem. Zij verhoogde dit record naar de 4 meter 46, waarmee het record van Monique de Wilt, dat al twaalf jaar stond, werd verbroken. Een prachtige prestatie dus! Maar naast deze prachtige prestatie sprong Femke ook de limiet voor het EK indoor in Praag. Van een persoonlijk record (P.R.) van 4,35 ging zij naar een P.R. van 4,46!

Geen islamitische basisschool
In januari 2014 was het verzoek voor een islamitische basisschool ingediend bij de Zoetermeerse gemeenteraad. Nadat dit verzoek in juni was afgewezen en de stichting vervolgens in juli administratief beroep indiende was de beslissing in januari definitief. Er komt geen basisschool op islamitische grondslag in Zoetermeer.

Na het verschrikkelijke drama in Parijs, de aanslag op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo, waar 12 doden en 11 gewonden vielen, riep Burgemeester Aptroot op om bijeen te komen op het tijdstip dat in Parijs een stille tocht werd gehouden. Tijdens deze bijeenkomst werd stilgestaan bij de slachtoffers van deze ramp. De bijeenkomst moest sober zijn, want op een sobere manier bij elkaar staan, straalt juist kracht uit.

 
Bijeenkomst in Zoetermeer na de aanslag in Parijs 

 

Cobi en Dineke, van Muco&Friends, ontvingen van het Zeldzame Ziekten Fonds een mooie cheque van 2000 euro. Dit naar aanleiding van de brand op Oudjaarsdag, waarbij bijna de gehele voorraad mascottes - het Muco aapje - werd verbrand of beschadigd. De opbrengst van dit aapje wordt besteed aan onderzoek voor de taaislijmziekte Cystic Fibrosis (CF). Jaarlijks wordt er bij 40 kinderen in Nederland CF geconstateerd en momenteel lijden 1500 Nederlanders aan deze ziekte, waar nog geen geneesmiddel voor is. Het doen van onderzoek hiernaar is dus heel erg belangrijk.

muco met cheque
 Cheque voor Muco&Friends

 

FEBRUARI

Met positief nieuws gaan we februari in. Ten opzichte van 2013 is namelijk het aantal misdrijven met 13% gedaald in 2014. Zo vonden er minder geweldsdelicten plaats, werd er minder vaak ingebroken in woningen, schuren en tuinhuisjes en is het aantal meldingen van huiselijk geweld met 25% gedaald. Helaas werden er in 2014 wel meer fietsen gestolen en steeg het aantal bedrijfs- en woningovervallen ten opzichte van 2013. Wij hopen natuurlijk dat er in 2015 nog minder misdrijven hebben plaatsgevonden!

Homosexualiteit
Februari gaat verder met een indrukwekkend theaterstuk, de musical Bare. Het stuk gaat over hoe je kan worstelen als jong homoseksuele, hoe klem je kan zitten. Klem tussen de gevoelens die je hebt voor een man en klem tussen de ontkenning naar je ouders toe over jouw geaardheid. Maar ook klem tussen je gevoelens voor 'hem' en voor God. Het stuk werd gespeeld door jongeren van Moed Theater Producties.

In februari is tevens het aanbestedingsbeleid van de gemeente Zoetermeer aangepast. De voorkeur voor opdrachten gaat nu uit naar lokale ondernemers met het vernieuwde SEBO-keurmerk. SEBO staat voor Sociaal Economisch Betrokken Onderneming. Met dit besluit laat gemeente Zoetermeer zien dat het sociaal economisch betrokken ondernemen serieus genomen wordt. Een positief effect hiervan is dat iemand die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is ook een kans krijgt.

 

20150206 39834 Halte RandstadRail op overbrugging IMG 1851
 De musical Bare  Ontwikkeling van Bleizo  Asbest vrij na brand Real

 

Op 2 feburari werd unaniem gestemd voor de komst van station Bleizo. Op dit station zullen de sprinters stoppen die tussen Den Haag en Gouda rijden. Tevens wordt RandstadRail-lijn 4 naar het station doorgetrokken. De ideale plaats dus om over te stappen voor veel reizigers. Wat anderhalf jaar daarvoor nog als onmogelijk werd gezien, gaat nu dan toch werkelijkheid worden. En dat is iets om trots op te zijn. De kosten worden op zo'n 75,5 tot 80,5 miljoen geschat. Met de voorbereidende werkzaamheden is al gestart en de echte bouw gaat in de zomer van 2016 van start. Verwacht wordt dat we in december 2018 gebruik kunnen maken van het nieuwe station, nog even wachten dus.

Asbest
Helaas eindigde 2014 met het afbranden van het clubhuis van voetbalclub Real. Door het afbranden van het clubgebouw was men bang voor asbest in de omgeving van Buytenwegh. Deze angst is in februari weggenomen. Uit onderzoek van de gemeente bleek namelijk dat er geen gevaar was voor gezondheid en milieu. In het gebouw zelf was wel een kleine hoeveelheid asbest aanwezig. Deze, en het clubgebouw zelf, zijn opgeruimd.

Iets wat nog steeds mateloos populair is, is amateurvoetbal. Hierdoor kampen voetbalclubs in Zoetermeer, Benthuizen en omgeving al jaren met lange wachtlijsten. Dit bracht ondernemer en voetballiefhebber Ben Tichem - eigenaar van voetbalspeciaalzaak Kickin It Sports uit de Dorpsstraat Zoetermeer - op het idee om, samen met investeerders, het Indoor Soccerdome in Zoetermeer op te zetten. Een bedrijfspand wat al jaren leeg stond, met een oppervlakte van 4500 vierkante meters, werd geschikt geacht als locatie. Op 9 december 2015 (tien maanden later) vertelt initiatiefnemer Ben Tichem dat op 10 december 2015 de laatste vergunning naar de gemeente gestuurd gaat worden. In februari 2016 hoop hij dat alle vergunningen rond zijn en dat het Indoor Soccerdome open kan in april 2016.

SEBO Logo
Lokale ondernemer krijgt Streepje voor

 

MAART

Maart begon erg mooi met de overwinning van Michelle Dekker die voor de tweede keer in haar carrière een zilveren medaille veroverde op het Junioren WK Snowboarden. Zelf baalde Michelle wel een beetje dat het, net zoals het jaar daarvoor, weer zilver was. Alsnog een top prestatie!

Vergane dromen
Ook minder goed nieuws in maart. Zo kreeg Dutch Water Dreams een forse tegenslag te verduren. Uit onderzoek bleek namelijk dat de persoonlijke veiligheid van bezoekers en de constructieve veiligheid van het gebouw niet meer gegarandeerd kon worden. Het gevolg hiervan was dat het gebouw gesloten moest blijven. Inmiddels is het bedrijf failliet gegaan.

Als je in Oosterheem woont heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de geluidoverlast van de RandstadRail ter hoogte van de Hugo de Grootlaan en Aletta Jacobslaan. Dit moest natuurlijk aangepakt worden. Gelukkig werd er in maart een bedrag van twee miljoen euro gereserveerd om maatregelen te treffen tegen deze geluidoverlast door middel van geluidsschermen.

 

lok Dutch waterdreams2 oh station dreeslaan 2 theater kwadrant7
Sluiting Dutch Water Dreams Geluidschermen Oosterheem Einde Kwadrant in zicht

 

Slaapplaats in Keerpunt
Er zijn al heel wat geruchten rond gegaan over het zwembad het Keerpunt. Was het vroeger nog een bad waar je leuk kon vrij zwemmen en baantjes zwemmen, inmiddels is daar weinig van over. Zo zou het zwembad een slaapplaats zijn en zouden er honden rondlopen, terwijl Poolschool H2O het 25 meter bad in gebruik had. De kwaliteit van het water bleek echter prima in orde te zijn. Niet lang daarna is er een andere beheerder gekomen.

Helaas ook minder leuk nieuws in maart. De wethouder van Kunst en Cultuur zag namelijk geen ruimte meer voor het Kwadrant theater. Amateurgroepen die daar repeteren zouden naar het CKC moeten, waar mogelijk een opslagruimte in de parkeergarage zou komen. De uitvoeringen zouden voortaan in het Stadstheater moeten zijn. De man achter het Kwadrant theater, Gerard Zijlstra, voelde zich niet gehoord door de gemeente. Het Kwadrant was juist een cultuurfabriek, waar cultuur ontstaat doordat iedereen elkaar tegenkomt en samen werkt. Nu men zich over meerdere locaties zal moeten verdelen zal het 'wij maken het samen' gevoel en de motivatie dalen.

 

Vorige jaaroverzichten

Zie ons Jaaroverzicht 2013 en jaaroverzicht 2014

Social Media

Zoetermeer Actief is meer dan alleen een nieuwssite. U vindt ons ook op:

* Facebook Zoetermeer actief

* Twitter

* Facebook Trendy Zoetermeer

* LinkedIn

* You tube

* Facebook Humans of Zoetermeer

De redactie van Zoetermeer Actief dankt al haar medewerkers, samenwerkingspartners, sponsors & adverteerders en alle overige betrokkenen voor het in beeld brengen van het nieuws uit Zoetermeer dit jaar!

 

Tekst: Marinda Vis en Mark Neijssel
Fotocollage: André Bijkerk

-advertenties-

-goede doel-