Mooi1kwartaal2015

 

logo kleur MOOI verbindt mensen1

Het MOOI! Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI! in 2015.
 

Januari 2015

DSC00812

                                                                                             Burgemeester Aptroot opent Just-a-break

DSC00819


 Justabreak heeft tot doel jeugd tussen 12 en 18 jaar, een plek te bieden om te ontwikkelen en om ondersteuning te krijgen. Er is ook een aanbod voor jong volwassenen. De verbouwing van Justabreak is uitgevoerd door het Leerwerkbedrijf van MOOI onder leiding van werkbegeleider Ronald Breedijk.

Stichting MOOI werkt ondersteunend voor Justabreak en helpt de vrijwilligers met het begeleiden van de jongeren. De vrijwilligers van het jongerencentrum zorgen na schooltijd voor een fijne en veilige plek waar jongeren kunnen chillen, een spelletje doen of huiswerk maken.

jan graffiti palenstein jan Zaalvoetbal Veur Rob Verbunt DSF8823 1

Graffiti in de kelder

Jonge graffitispuiters versieren de keldergangen van de Jan van Beierenflat in Palenstein. Jongerenwerker Eugene Wijbers begeleidt de jonge kunstenaars die op grote panelen hun werk maken, als de flat gesloopt wordt kunnen de kunstwerken er gemakkelijk afgehaald worden.

Zoetermeerse jeugd in Highschool Sevenstars Zaalvoetbalcompetitie

Maar liefst 120 jongeren nemen momenteel deel aan de Highschool zaalvoetbalcompetitie van vereniging Sevenstars Zoetermeer. Jongerenwerkers van MOOI en JONG begeleiden de wijkteams van jongeren die op deze manier leren te spelen in teamverband, elkaar te respecteren en samen plezier te hebben.

 

 Februari 2015

20150205 39786 20150205 39643

20150205 39794

Donderdag 5 februari opende Stichting MOOI het nieuwe Centraal Bureau aan de Willem van Cleeflaan in Palenstein. Het pand is helemaal opgeknapt door jongeren van de Klussendienst van MOOI, die hiermee werkervaring konden op doen.

Wijkwethouder Taco Kuiper hing samen met Hans Roskam, algemeen directeur Stichting MOOI, de vlaggen op bij het nieuwe pand. Wethouder Kuiper: “Ik hoop dat Stichting MOOI nog heel lang van deze ruimte gebruik zal kunnen maken. Palenstein zit in de lift, mede door de inzet van MOOI! Ook de Klussendienst heeft hier fantastisch werk geleverd door een verouderd pand met achterstallig onderhoud om te toveren in een mooie multi-functionele werk- en ontmoetingsruimte voor de werknemers van Stichting MOOI!” Jolanda Letterie, manager regio Zoetermeer, vult aan: “De jongens van de klussendienst hebben inderdaad perfect werk geleverd en het mooie is dat zij allemaal zijn doorgestroomd naar opleiding of werk!”

Jeugdwerker Anneke Janse bood samen met de kinderen van de kinderclub in Castellum Palenstein een kunstwerk aan, gemaakt door de kinderen.

 Opening Bus 63 foto Rob Verbunt MG 3137  20150226 41104

 

Na de opening van het Centraal Bureau kon MOOI deze maand nog een feestje vieren: de opening van Bus 63 in Buytenwegh. Het Lerend en Levend buurtcentrum aan de Busken Huethove 63 in Buytenwegh is een buurtcentrum, opgezet door Stichting MOOI, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen meedoen aan activiteiten en cursussen. Stichting MOOI werkt bij het buurtcentrum samen met vele andere organisaties in de wijk, zoals missionaire en diaconale initiatief Halte 2717 en het ID college.

De zon schijnt wél bij Speelmeer!

Het druilerige weer nodigde in de voorjaarsvakantie niet echt uit om lekker buiten te spelen, maar was perfect om de hele dag te spelen bij Speelmeer in de Veur! Heel veel kinderen vonden de weg weer naar het speelfeest in de schoolvakanties. Dit voorjaar was het thema Glitter en Glamour, de kinderen zelf speelden de hoofdrol en konden optreden, knutselen met glimmers of meedoen aan een fotoshoot.

Het hoogtepunt van de dag was de modeshow, waar kinderen over de rode loper paradeerden in zelf bedachte en gemaakte creaties.

suzanne
Je moet een beetje gek zijn!

Jongerenwerker Suzanne Luyken: “Het is het gevoel dat jij de jongeren een platform kunt geven waardoor zij het verschil kunnen maken. En je moet een beetje gek zijn!” Als je de leefwereld van de jongeren kent en daar feeling mee hebt kun je makkelijker contact maken met de jongeren. Vanuit een goed contact kun je vervolgens veel bereiken. “Dat is het leukste van het werk: de groei zien bij de jongeren, dat je echt wat bereikt.”

Suzanne zoekt de verbinding met de jongeren: “Je moet niet te snel willen of te veel vragen, dan ben je de jongere al snel kwijt”. Maar als je eenmaal een vertrouwensband hebt opgebouwd kun je gemakkelijker advies en informatie geven. Eerst draaien ze een keer een bardienst mee, later zijn ze toe aan een andere taak zoals het tellen van de kas. “het mooiste is”, vertelt Suzanne, “als ze een taak krijgen vanuit de relatie die je met ze hebt en ze zich ook verantwoordelijk voelen. Die verantwoordelijkheid kan echt een kick zijn voor een jongere, er is iemand die in hen gelooft!”

“Overal moeten de jongeren vooral luisteren en zich aan de regels houden, in het jongeren centrum kijken we vooral naar wie ben jij wat wil je?” Suzanne lost moeilijke situatie graag met wat humor op, dat werkt veel beter dan veroordelen. “Een groepje jongens die er wel eens op uit trokken om te knokken - echt haantjesgedrag!- heb ik een documentaire laten zien over hoe dat eraan toe gaat in de dierenwereld. Het is helemaal niet nodig om er vermanend een oordeel aan te hangen, dat snappen ze echt zo ook wel. Ik laat het alleen zien!”

 

Maart 2015

20150318 44300

Positieve energie door het verbinden van jong en oud

"Altijd wanneer ik over mijn werk praat, besef ik dat ik echt een leuke baan heb", vertelt Desiree Ramdien met een glimlach op haar gezicht. Deze medewerkster van MOOI! heeft een duo functie als Consulente Samenlevingsopbouw en Consulente Netwerkcoaching. Ze zet zich met haar werkzaamheden in voor het verbeteren van buurten binnen Zoetermeer en heeft dezelfde visie als haar werkgever: 'Mensen - jong en oud - met elkaar verbinden'.

Bewoners die ongewild thuis zitten vanwege chronische pijn of werkloos zijn, hebben volgens de MOOI-medewerkster vaak het gevoel dat ze geen onderdeel van de samenleving meer zijn en vereenzamen hierdoor. Desiree: "In sommige gevallen krijgen deze mensen weer zin om dingen te ondernemen of gezellig bij de buurvrouw op visite gaan. Het feit dat mensen daardoor geactiveerd worden, dat geeft mij zoveel energie."

Wat Desiree ook positieve energie geeft, is talenten ontdekken bij mensen. "Iedereen kan wel iets. De één kan koekjes bakken, de ander organiseren en de ander kan weer flyers ontwerpen of sponsors zoeken voor de burendag. Wij bundelen vervolgens die krachten en verbinden die talenten met elkaar om activiteiten te organiseren. Vaak denken mensen dat ze niets kunnen. Maar na een gesprek komt er altijd wel iets uit, alleen moeten ze wel écht willen," legt ze uit.
 Schoon 1  Schoon 4 Schoon 4 Schoon 5 

Morgenster en Atrium sluiten rolstoel-match

In maart haalden leerlingen van Het Atrium, een aantal niet meer in gebruik zijnde rolstoelen op, bij het naastgelegen woonzorgcentrum De Morgenster. De rolstoelen worden op Het Atrium door leerlingen nagekeken waarna ermee geoefend wordt bij de Zorg en Welzijnsles op de school. Marja Meijer van Team Jong & Vrijwillig  verzorgde de onderlinge verbinding tussen de partijen.

'We vinden het leuk om te doen.' 'Ik heb ooit al eens eerder een rolstoel geduwd' zeiden de leerlingen in de hal van De Morgenster, waar in alle vroegte de rolstoelen met toebehoren werden klaargezet. Een woordvoerder van De Morgenster gaf op haar beurt aan hoe blij zij is met de mogelijkheid tot hergebruik van de stoelen.

Opschoondag in Buytenwegh

Op verschillende plekken in de wijk Buytenwegh, werd zaterdag 28 maart de buurt aangepakt in het kader van de 'Opschoondag'. Vele actieve wijkbewoners van allerlei leeftijden stroopten de mouwen op. Ondersteund door studenten van het ID College, Stichting MOOI en Buurt Bestuurt werd er papier geprikt en bloembakken gevuld en opgehangen. In de Van Randwijkhove is een insectenhotel geplaatst en is de openbare ruimte voorzien van verschillende plantjes.

Voor de kinderen die even pauze nodig hadden was er een tent waar geknutseld kon worden. Daar kwam iedereen ook bij elkaar om een kop koffie te halen. Iets wat nodig was omdat de zon zich niet wilde laten zien.

Jong en Vrijwillig Rolstoelmatch Morgenster Atrium foto Rob Verbunt MG 3097 Schoon 3

 

 

logo kleur MOOI verbindt mensen1

Mooi1kwartaal2015

 

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

 

 Tweede kwartaal

 Mooi2kwartaal2015

 logo kleur MOOI verbindt mensen1Het MOOI! Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI! in 2015.

 

April 2015

20150421 46003
Kinderen organiseren High Tea voor ouderen in Rokkeveen

Op dinsdag 21 april organiseerde het Kinderwerk van MOOI een High Tea voor ouderen van de Koffieochtend in Rokkeveen-West. De groep, die gewoonlijk op donderdagochtend bijeenkomt in het wijkgebouw aan het Morapad, werd op 21 april voor de High Tea ontvangen door kinderen van de MOOI kindermiddag en hun ouders. De ouderen genoten van het heerlijke zonnige weer op het terras voor het wijkcentrum, terwijl de kinderen heerlijke kleine high tea gerechtjes serveerden.

Het idee voor de verwen-middag komt voort uit de wens tot het op verbinden van jong en oud in de eigen wijk. De activiteit werd georganiseerd door Iris Janse, die elke week in het wijkcentrum aan het Morapad de kindermiddag organiseert. Iris: “Het is een hoop werk om alle hapjes te maken, maar als je dan ziet hoe de mensen genieten is het dat werk dubbel en dwars waard! De meiden van de kindermiddag vinden het ook heerlijk om te helpen, dus iedereen geniet hier!”

 Pannenkoekenfeest Balijhoeve 10 04 2015 Rob Verbunt MG 4898 Foto bij Persbericht MOOI Speeddating Morgenster 
Pannenkoekenfeest bij De Balijhoeve

Op vrijdag 10 april, werden 47 ouderen van de Zonnebloem Zoetermeer-Buytenwaert ontvangen bij Stadsboerderij de Balijhoeve voor een Pannenkoekenfeest. Zij werden die ochtend verwelkomd door leerlingen van het Stedelijk College en Het Atrium.

De makelaardij Maatschappelijke Stage van MOOI zorgde voor de verbinding tussen jong en oud en de verbinding met de natuur. Leerlingen brachten de gasten naar hun plek, in de zon of in de schaduw en serveerden koffie, thee en lekkers.

Speeddate middag in De Morgenster

Op 30 maart organiseerden twee MBO 2 leerlingen Zorg en Welzijn van het ONC Clauslaan, een speeddate middag in het restaurant van verzorgingshuis De Morgenster. De leerlingen, Leysi en Melanie werden begeleid door Marja Meijer van Stichting MOOI. De middag was een afronding van een behoefteonderzoek naar vriendschaps-datingbureau 'KLIK.'

 

 

Mei 2015

Photo 13 05 15 15 31 32  IMG 20150422 WA0004
 Slagwerk in de Bus

Woensdag 13 mei werd er een workshop trommelen voor kinderen gegeven in Bus 63, het buurthuis van st. Mooi op de Busken Huethove in Buytenwegh. Deze workshop is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Stichting Mooi, stagiaires van het ID-college en het CKC en werd gegeven door Robert Kluivers, een docent slagwerk.

Zo'n 35 enthousiaste kinderen kregen les in het bespelen van o.a. de djembé en de conga.

 

Kunst op straat

Anneke Janse, kinderwerker Stichting MOOI: "Ik werd echt geraakt door de tekening van dit meisje. Tijdens onze activiteit met straattekeningen maakte zij met krijt deze tekening van haar gezin. De sterretjes staan voor haar overleden zusje, die nu een sterretje is". 

 budgetkring

Vliegende start Budgetkring in Zoetermeer

De Budgetkring, een project waarmee Stichting MOOI eind 2014 startte in Zoetermeer blijkt een succes. Het project, dat erop is gericht om grip te hebben op je uitgaven en toch binnen je budget, leuke dingen te kunnen doen, is inmiddels gestart in Buytenwegh en Palenstein.

Feruze Sarikas, projectleider van de Budgetkring in Zoetermeer vertelt: “Een kring bestaat idealiter uit zo'n acht deelnemers. Voorgezeten door een getrainde vrijwillige begeleider, wordt in 14 bijeenkomsten, het leefstijlprogramma ‘Gelukkig met genoeg’ doorlopen. De aanpak is succesvol omdat de deelnemers niet alleen het lesprogramma behandelen maar ook concreet aan het werk gaan.”

 5 mei 2015: Nationaal Straatvoetbal toernooi in Palenstein

Voor de tweede maal vond het Nationale Straatvoetbal toernooi in Palenstein plaats. De SVBN had een prachtige voetbalboarding verzorgd en veel teams uit Zoetermeer en ook Den Haag en Schiedam hadden zich opgegeven. De organisatie bestond uit een groep van 27 vrijwilligers en mensen van de verschillende samenwerkende organisaties: MOOI, Gemeente Zoetermeer, Stichting On-time, Vestia, De Goede Woning en supermarkt Dirk van den Broek. De weergoden waren het toernooi niet gunstig gezind, toch kon de organisatie, voordat het noodweer echt los barstte, snel schakelen door het toernooi voort te zetten in de Cor van Zijpzaal in het Castellum.

 thumb 3086 newsItem
20150519 49555
Zorgvrijwilligers verhogen kwaliteit van het leven

Lenneke van Berkel zorgt voor de bemiddeling tussen mantelzorger en zorgvrijwilligers. “In het ZoSamen loket zit heel veel van mijn passie, ik geloof erin dat deze samenwerking tussen de partijen mensen verder helpt, daar wil ik mij graag voor inzetten!”, aldus Lenneke. Lenneke van Berkel heeft een zeer uitdagende taak. In een tijd waarin kinderen en volwassenen met een chronische aandoening of ouderen met een beperking langer thuis moeten blijven wonen, zijn er steeds minder vrijwilligers die kunnen ondersteunen. Maar de vrijwilligers zijn juist meer dan ooit hard nodig!

Zorgvrijwilliger klinkt als iemand die komt helpen met verzorgen, maar dit is niet waar het om gaat. De zorgvrijwilliger komt langs bij een mantelzorger en gaat met haar man Kees even wandelen of vissen. Kees is dan even uit huis en zijn vrouw kan even haar eigen zaken regelen. Een vrijwilliger kan kwaliteit van leven toevoegen. Het is ook heel fijn dat iemand niet voor je ziekte komt maar voor jou, ondanks de ziekte. Mensen zijn zo weer onderdeel van de samenleving en bloeien helemaal op.

Sinds 1 jan 2014 is er speciaal voor mantelzorgers en vrijwilligers één loket dat hen bij elkaar brengt. Dit gaat onder de naam: ‘ZoSamen’, waarin vrijwillige en professionele organisaties intensief samenwerken. Dit zijn onder andere Humanitas, Zonnebloem en het Rode kruis. Palet Welzijn en Stichting MOOI verzorgen het ZoSamen loket bij het Vip aan het Zuidwaarts.

 

Juni 2015

Trendy 017 Artist-006.jpg

JijDoet Modeshow

Maandenlang waren de jongeren van JIJDoet in de weer om alles te regelen voor de JIJDoet modeshow. Het project van Stichting MOOI laat jongeren doen waar ze goed in zijn en spreekt elke jongere aan op zijn of haar passie,of dit nu op het gebied van mode, organiseren of muziek ligt. Een team van 20 jongeren heeft alles zelf in de hand. Van kleding kopen, verstellen en showen tot aan de opbouw van de stage, het licht en het geluid. 

De Presentatrice van de modeshow bij JIJDoet is Dewi. Zij is jong en een aankomend talent. De modeshow, die meteen ook de kick off is voor het nieuwe project JijDoet, is van start gegaan met het thema Festival. Meteen een zonnig thema wat pas bij het mooie weer. De catwalk ligt op het Stadhuisplein en bezoekers kunnen langs de kramen of even zitten langs het platform om te kijken.

Taco Kuiper heeft de modeshow geopend en de modellen liepen als volleerde mannequins op de catwalk om hun 2e hands kleding te showen.

 

 FF-001.jpg Artist-011.jpg FF-005.jpg
20150626 56052 Buytenwegh viert Zomerfeest

Zangeres Daisy van The Voice Of Holland was special voor het Zomerfeest naar Buytenwegh gekomen, zij gaf vrijdag 26 juni een optreden voor alle buurtbewoners. Het grote zomerfeest voor de buurt werd georganiseerd door Stichting MOOI en andere organisaties in de wijk en vond plaats op het schoolplein van ’t Schrijverke.

De djembé workshop werd goed bezocht, veel deelnemers werden gegrepen door het aanstekelijke ritme van de Afrikaanse djembé trommels. Ook waren er spelletjes en een hindernisbaan voor de kinderen.

 

20150610 53795 jun proeven van palenstein
Buiten spelen is een feest!

Woensdag 10 juni hoefde niemand zicht te vervelen tijdens de Nationale Buitenspeeldag! Stichting MOOI organiseerde, samen met andere organisaties, in de Tipi-tuin in Palenstein een leuke activiteitenmiddag om lekker buiten te spelen! Het feest werd geopend door wethouder Taco Kuiper, die samen met de kinderen voorstelde om de toespraak kort te houden en lekker te gaan spelen.

Alle kinderen vonden een plekje bij de activiteiten, maar eerst even langs bij het schminken zodat je er super mooi uit ziet en dan een broodje bakken bij het kampvuur. Of toch maar een bijtje knutselen of tekenen bij de knutseltafels? 

Raadsleden, wethouders en partners 'Proeven van Palenstein'

Op donderdag 4 juni bezochten Zoetermeerse Raadsleden de wijk Palenstein onder de noemer 'Proeven van Palenstein'.

Met dit bezoek werden de nieuwe Raadsleden in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van de 'wijkaanpak Palenstein.' Vanaf het Stadhuis werd er te voet een tochtje gemaakt langs bekende plekjes in Palenstein, alvorens het gezelschap neerstreek bij de Diederik van Teilingenlaan voor een voorgerecht. Daarna volgde een hoofdgerecht door Piëzo in Castellum Palensteyn en werd de tocht afgesloten in het centraal bureau van MOOI aan de Willem van Cleeflaan.

Daar had manager Jolanda Letterie voor een traditionele Tiramisu gezorgd en voor een versie met aardbeien en munt. Tijdens de losse onderdelen van de maaltijd, vertelden de gastheren, gastvrouwen die de karavaan ontvingen, over hun activiteiten in de wijk.

Klussendienst geeft jongeren een kans

20150520 49709

Ronald Breedijk is hét gezicht van de Klussendienst van stichting Mooi! in Zoetermeer. Iedereen kent hem en weet hem te vinden. Ronald is overal tegelijk bezig, maar houdt het overzicht goed in de gaten. Vanmorgen nog verf opgehaald voor een klus en straks aan de slag om een tuin in de buurt op te knappen, mét ‘zijn jongens', want daar gaat het allemaal om.

De jongens van de Klussendienst doen klussen thuis voor mensen die dat zelf niet kunnen, dan wel financieel of door gezondheidsproblemen. De aanvragers hebben een Zoetermeerpas en kunnen contact opnemen met hun woningbouwvereniging of stichting Mooi!, en die nemen dan contact op met de klussendienst. Maar het eigenlijke doel van het project zijn de jongeren áchter de Klussendienst, jongeren die eigenlijk geen kans meer maken in de maatschappij krijgen zo weer een kans. 

 Ronald: "Ik zoek naar het talent van een jongere. Een knul die bijvoorbeeld nooit gewerkt had ontdekte tijdens het klussen dat hij verven geweldig vindt en er ook heel goed in is. Hij heeft daarin echt zijn passie gevonden. Nu is het eerst belangrijk voor hem om te leren hoe zich te presenteren en wat er van hem verwacht wordt wat betreft sociale omgang. Talent is er genoeg maar de randvoorwaarden moeten nu gaan kloppen. Dat heeft tijd nodig." 

 logo kleur MOOI verbindt mensen1

Mooi2kwartaal2015

 

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Video: Wolters Producties, Wolters Producties

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

 

Derde kwartaal

 Mooi3kwartaal2015logo kleur MOOI verbindt mensen1Het MOOI! Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI! in 2015.

Juli 2015

High Tea Morapad Rob Verbunt MG 5402
Koffiesoos Morapad blijft bestaan

De koffiesoos aan het Morapad is, dankzij Stichting MOOI, gered. Senioren in Rokkeveen genieten elke donderdag van de soos in het paviljoen aan het Morapad in Rokkeveen. Eigenlijk zou dit per 1 juli 2015 stoppen omdat de gemeente dit jaar voor het jongerenwerk heeft gekozen voor een andere aanbieder, ook de activiteiten aan het Morapad zouden daardoor moeten stoppen.

Op verzoek van gastvrouw Mia Dittmar bleek MOOI bereid om de huur van het pand voor de koffiesoos nog voor haar rekening te nemen zodat de soos door kan gaan. Initiatiefneemster Dittmar hoopt dat er na 1 januari een permanente oplossing komt: “De soos is heel belangrijk in de buurt, de ouderen zien er elke week naar uit!”

20150625 56035 Wethouder Vugs reikt eerste Dienstenvoucher Mantelzorg uit

Afgelopen donderdag reikte wethouder Isabelle Vugs, bij Vip voor vrijwilligers, de ‘Dienstenvoucher Mantelzorg‘ uit aan een mantelzorger. "In Zoetermeer ondersteunen we mantelzorgers op verschillende manieren. Als mantelzorgers zich registreren op www.zosamen.nl  kunnen zij onder andere gebruik maken van de dienstenvoucher voor huishoudelijke hulp en de mantelzorgondersteuning die ZoSamen biedt." aldus de wethouder.

De Eén-loket functie ZoSamen, verbindt alle initiatieven op het gebied van 'samen zorgen we voor elkaar in Zoetermeer!' Iedereen die iets voor een ander wil betekenen, kan terecht bij ZoSamen.

Buurtforum de Meren krijgt toppertje

In Oosterheem werd op feestelijke wijze het ‘Toppertje’ van Buurtforum de Meren in gebruik genomen. Actieve bewoners die zich inmiddels drie jaren geleden organiseerden tot Buurtforum om de straat leuker te maken en bekender te raken met andere bewoners, beheren de komende maanden deze mini-opslagcontainer en speluitleen, ondersteund door het Opbouwwerk van MOOI. Het toppertje is een tijdelijke voorziening, mogelijk gemaakt door De Goede Woning en het Oranjefonds.

buurtforum de meren oosterheem toppertje foto rob verbunt MG 8165

 

 

Augustus 2015

Speelmeer2015 20150821-59904.JPG 20150821-59943.JPG 20150821-59884.JPG
Vijf dagen speelfeest op Speelmeer

Aan het einde van de grote vakantie kunnen kinderen zich lekker uitleven op Speelmeer. Het grote speel en doe feest van Zoetermeer is inmiddels een traditie. Zwembad en sporthal De Veur vult zich dan met honderden kinderen en tientallen vrijwilligers om vijf dagen achter elkaar de Zoetermeerse jeugd een toptijd te geven.

Speelmeer begint al in de hal van het zwembad/sporthal. Daar kan de liefhebber schaken of knutselen, ook staan er lange tafels waar de kinderen kunnen tekenen. In de grote zaal staat de kinderdisco van Fred Pet waar genoeg ruimte is om te dansen op de kinderhits van toen en nu. Overal sporten, klimmen en rennen de kinderen naar de activiteiten.

duurzaam dvp

Thema Dag van Palenstein: Duurzaamheid

De 15e editie van dit bruisende wijkfeest zal in het teken staan van 'duurzaamheid.' Op allerlei manieren zal hier tijdens het dagprogramma aandacht aan worden besteed. Medewerkers van Stichting MOOI zijn in augustus al hard bezig met de laatste voorbereidingen voor het grote wijkfeest.

 

 

September 2015

 

20150912 63005 20150912 62974

Kat van Palenstein krijgt nieuwe jas

Wijkwethouder Taco Kuiper opende de dag samen met Imani bij de Kat van Palenstein. De kat was hard aan een opknapbeurt toe en kinderen van verschillende scholen in de buurt maakten een ontwerp  voor een nieuwe jas. Imani tekende op school het winnende ontwerp voor de Kat, in frisse regenboogkleuren. Na deze opening ging de Dag van Palenstein pas goed van start! Het wijkfeest is in de loop der jaren gegroeid van een aantal activiteiten voor buurtbewoners naar een echt feest waar heel wat Zoetermeerders van buiten de wijk op af komen!

De Dag van Palenstein wordt achter de schermen mogelijk gemaakt door heel veel vrijwilligers en enthousiaste wijkbewoners. Stichting MOOI verzorgt veel activiteiten op de Dag, zoals het maken van duurzame vogelhuisjes en vrijwilligers van stichting Piëzo steken waar het kan de helpende hand toe. Kern Mussennest speelde in op de rage van dit moment en maakte Minions van wc-rolletjes. Leuk om te doen en ook nog eens heel duurzaam met gerecyclede materialen!

20150912 63413 20150912 63405 20150912-63465.JPG 20150912-63369.JPG
20150901 60803

'Vraag het maar aan Ad!'

Ad Schalke is regelmatig op het hoofdbureau van Stichting MOOI te vinden, waar hij veel overlegt en regelt voor bijvoorbeeld de Dag van Palenstein. De voorzitter van de wijkvereniging Palenstein Samen is bekend met alle organisaties in de wijk, zoals Stichting Piëzo en Stichting MOOI.
Ad, 66 jaar, heeft veel hobby’s, maar het belangrijkst vindt hij het contact met mensen. Ad zocht de verbinding in de wijk en organiseerde met enkele andere buurtbewoners een groot feest voor de buurt. Dit feest was zo’n groot succes in de buurt dat het elk jaar uitgebreid werd en uitgroeide tot de Dag van Palenstein: een groots feest voor de wijk maar inmiddels weten ook vele andere Zoetermeerders dit evenement te vinden!

Ad Schalke  Ad: “Mensen weten mij wel te vinden als er iets geregeld moet worden in de wijk! Maar ik moet oppassen dat ik niet te veel op pak. Na mijn hartoperatie in 2000 moet ik het wel rustiger aandoen. Als ik te moe ben dan draag ik dingen over, dat heb ik echt moeten leren! Maar vaak komen ze later dan toch wel weer bij mij terug...”

De Budgetkring start een derde kring

sept budgetkringDe Budgetkring is een project waarmee Stichting MOOI eind 2014 startte in Zoetermeer. Het project, dat erop is gericht om grip te hebben op je uitgaven en toch binnen je budget leuke dingen te kunnen doen, loopt al een tijdje in Buytenwegh en Palenstein.

Feruze Sarikas, projectleider van de Budgetkring in Zoetermeer vertelt: 'Een kring bestaat idealiter uit zo'n acht deelnemers. Voorgezeten door een getrainde, vrijwillige begeleider, wordt in 14 bijeenkomsten, het leefstijlprogramma 'Gelukkig met genoeg' doorlopen, waarvan iedere deelnemer ook een lesbundel ontvangt. De aanpak is succesvol omdat de deelnemers niet alleen het lesprogramma behandelen maar ook concreet aan het werk gaan.

Cultuur Lokaal: optredens en vrijwilligers 

DSC 1600Zaterdag 19 september presenteerden vele Zoetermeerse verenigingen zoals zangkoren, dansgroepen, theatergezelschappen en muziekkorpsen hun nieuwe programma aan het publiek.

Naast het podiumprogramma is er ook de jaarlijkse Cultuurmarkt, ook wel de Vrijwilligersmarkt, waar bezoekers kennis kunnen maken met allerlei culturele verenigingen, amateurgezelschappen, vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties in de stad. Belangstellenden melden zich op deze dag ook aan als vrijwilliger bij het VIP.

Mooi3kwartaal2015

logo kleur MOOI verbindt mensen1

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Video: Wolters Producties, Wolters Producties

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

 

Vierde Kwartaal

 4ekwartaal

logo kleur MOOI verbindt mensen1Het MOOI! Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI! in 2015.

 

Oktober 2015

Zakgeldproject Graffiti Buytenwegh

IkWilGrafiti 4

IkWilGrafiti 7In de herfstvakantie gingen de jongeren van het Zakgeldproject uit hun dak tijdens het maken van een graffiti kunstwerk. Samen met de jongeren is speciaal gekozen voor een kleurrijk kunstwerk, waar de kleur bijna vanaf lijkt te spatten. De locatie in een garage is van zichzelf al donker, de saaie muur wordt nu juist een vrolijke toon in de garage! Zo is er gekozen voor een regenboog, kwasten met verschillende kleuren en vrolijke vlakken in felle kleuren.

IkWilGrafiti 9Coördinator van het zakgeld project is Michelle Goedhart, zij loopt stage bij Stichting MOOI. Het zakgeld project is een initiatief van stichting MOOI, gesteund door de woningbouwverenigingen in de wijk, Vestia, De Goede Woning en Vidomes. Jongeren krijgen via het project de kans om een paar euro ‘zakgeld’ te verdienen met klusjes in de buurt. Van de woningbouwverenigingen krijgen zij bijvoorbeeld door dat een bewoner zijn tuin niet meer kan onderhouden door ziekte. De jongeren ruimen het afval op en maken het tuintje weer begaanbaar. Voor de bewoner fijn omdat hij weer lekker van zijn tuin kan genieten en de jongeren krijgen een zakcentje waarmee zij eens wat leuks kunnen kopen.

 20151025 69020

 

JijDoet feest op Festival in Palenstein

jij doetDe jongeren van JijDoet zorgden in Palenstein voor extra bruis en vrolijke muziek. Park Palenstein was voor de jongeren een unieke locatie om hun benefiet festival te organiseren, op het podium waren optredens te bewonderen van diverse dj’s en artiesten, de kraampjes en activiteiten stonden verderop in het park.

Alle opbrengsten zijn voor de gekozen goede doelen Stichting Leergeld en Edukans, de entree voor het festival was dan ook geen gekocht ticket, maar bezoekers namen een schoenendoos vol schoolspullen mee. Met de schoenendozen geeft Edukans kinderen in ontwikkelingslanden een onvergetelijk cadeau en de mogelijkheid om mee te doen op school.

De JijDoet jongeren zorgden zelf voor de organisatie van het evenement en waren ook te vinden achter de kraampjes en op het podium. Zij worden daarbij begeleid door Stichting MOOI.

 20151025 68957  IMG 0125  IMG_0103.JPG  IMG_0102.JPG

Juridisch spreekuur bij MOOI in Palenstein
okt mooi juridisch spreekuurVanaf woensdag 7 oktober is er elke eerste woensdag van de maand een juridisch spreekuur bij MOOI aan de Willem van Cleeflaan 1005a. Het maandelijks terugkerende spreekuur is bedoeld voor bewoners uit de wijk. Zij kunnen kosteloos en zonder verplichting, juridische vragen voorleggen aan een advocate. Deze geeft na bespreking een advies en verwijst eventueel door. Als er verdere juridische hulp nodig is of gewenst is, kunnen zaken in behandeling worden genomen.


 

Speelmeer in griezelstijl

20151022 68137Met ‘Hallo Halloween’ nam Speelmeer alvast een voorproefje op het Halloween feest, spoken en geesten dwalen rond, gekriebel van spinnenwebben en je ruikt de geur van griezelkoekjes! Maar gewoon lekker spelen kan natuurlijk ook altijd!

Echte griezelfans stonden in de rij bij het spookhuis, dat deze keer buiten de sporthal stond, in het gebouwtje waar eerst de sportuitleen was gevestigd. Het spookhuis was dit jaar daardoor extra groot en griezelig!

Ook sieraden maken, knutselen en schminken was er natuurlijk weer, evenals de afsluitende Grote Griezel Kids disco van Fred Pet.

20151022 68173 20151022-68179.JPG 20151022-68139.JPG 20151022-68155.JPG

 

November 2015

20151116 71655

MOOI opent Speelgoedbank

20151116 71657Maandag 16 november opende Stichting MOOI Zoetermeer in Buytenwegh een Speelgoedbank. De Speelgoedbank is bedoeld voor inwoners uit alle wijken van Zoetermeer en heeft tot doel om kinderen van ouders met een laag inkomen de kans te geven maandelijks met ander speelgoed te spelen. Iris, Michelle en Diane van Stichting MOOI hebben hard gewerkt om ruim voor Sinterklaas vele gezinnen en kinderen blij te maken met mooi speelgoed.

Al bij de eerste avond van de Speelgoedbank is er meer speelgoed binnen gekomen dan uitgestald kan worden. Speelgoed voor baby’s en peuters, heel veel knuffels, leuke spellen voor de wat oudere kinderen, er is van alles aanwezig! Stichting MOOI zorgt ervoor dat het speelgoed netjes wordt uitgestald en schoon en gecontroleerd is.

Halloween horrorflat in Palenstein

Al jaren wordt het Halloween feest op de Diederik van Teilingenflat in Palenstein groots gevierd. Sinds twee jaar organiseren zij nu samen met de bewonerscommissies van de Jan van Beierenflat en het Rakkersveld, woningbouwvereniging de Goede Woning en het kinderwerk van Stichting MOOI een griezeltocht.

Ruim 400 kinderen stonden aan het begin van de avond al voor de ingang van de flat te wachten. De kleintjes dicht tegen papa of mama aan, grotere kinderen waren vaak zelf ook verkleed in Halloweenstijl als heks of vampier. Vrijwilligers stonden op de portieken te wachten om kinderen flink te laten schrikken of te trakteren op wat lekkers.

 20151031 69931
 opvang

 Veel vrijwilligers in actie bij opvang vluchtelingen

Er waren maar liefst 100 vrijwilligers per dag nodig bij de noodopvang van vluchtelingen in sporthal De Veur. De vrijwilligers hielpen met het inschenken van wat te drinken, maar speelden ook spelletjes met de vluchtelingen of lieten hen met een praatje weten dat ze welkom waren. Het Vrijwilligers Info Punt, VIP, stond voor de enorme taak om alle vrijwilligers te coördineren.

 

 

December 2015 

 Olaf en Elsa bezoeken de winterse editie van Speelmeer!

IMG 5940

 Speelmeer in de Winter!IMG 5931

Woensdag 23 december toverden de vele medewerkers en vrijwilligers van Speelmeer sporthal De Veur weer om tot een echt speelparadijs. De hele hal was in winterse kerstsferen gehuld en bood voor alle kinderen veel speelplezier. Zo konden ze lekker klimmen en klauteren op de luchtkussens, meedoen met verschillende sport- en spelactiviteiten en leuke knutsels voor kerst maken.

Voor veel kinderen was het bezoek van Elsa en Olaf uit de populaire film Frozen echter het hoogtepunt van de dag!

 IMG_5944.JPG

20151209 72838

Buurtvaders op cursus

De Buurtvaders is een project van stichting MOOI, waarbij buurtbewoners in Buytenwegh een belangrijke rol in de wijk vervullen. De Buurtvaders lopen in de avond een rondje door de wijk, houden de boel in de gaten en spreken jongeren die bijvoorbeeld overlast geven aan op hun gedrag. Maar de vaders zijn zeker ook bereid een helpende hand toe te steken of een schouderklopje te geven. De betrokken vaders uit de wijk volgden in december een cursus sociale communicatie, met veel concrete voorbeelden en tips.

MOOI medewerker Ronald Breedijk is coördinator voor de Buurtvaders: “Dit project werkt gewoon heel goed! En niet alleen rond Oud en Nieuw, maar de vaders zijn het hele jaar rond op pad en leggen goede contacten met de jongeren. Het is heel nuttig werk, maar de mannen hebben onderling ook een goede band en een hoop lol als ze ’s avonds hun rondjes lopen!”

Foto ondertekening voor Zoetermeer Dichtbij

ZoSamen breidt uit met de diensten van Mee

De ondersteuning vanuit ZoSamen voor de Zoetermeerse burgers breidt zich uit met de diensten van Mee. ZoSamen heeft met deze uitbreiding van dienstverlening nóg meer te bieden aan Zoetermeerse burgers. De gebieden waarop mensen hulp kunnen krijgen, zijn breed.

Bijv. door hulp te geven op het gebied van wonen, omdat een prettige woonomgeving ervoor zorgt dat iemand zich veilig en geborgen voelt. Of te ondersteunen bij het op orde brengen van de administratie bij dreigende uit huis zetting en ondersteuning richting schuldsanering. De ondersteuning gebeurt door beroepskrachten, vrijwilligers en mensen uit de eigen omgeving.

 KinderKerstmarkt van Bus 63

Vlak voor de kerstvakantie organiseerde Bus 63 een speciale kinderkerstmarkt waarvan de opbrengst volledig naar Leergeld Zoetermeer gaat. Kinderen verkochten hier hun eigen werk: iets moois aan de muur, iets leuks in de vensterbank of iets feestelijks in de kerstboom.

Op het gezellige schoolplein kon je warme dranken en hapjes krijgen.Veel kinderen namen ook een kijkje bij de levende kerststal, waar je de beesten echt mag aaien.

 CWl9t3oW4AAcU8m

 4ekwartaal

logo kleur MOOI verbindt mensen1

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Video: Wolters Producties, Wolters Producties

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

-advertenties-

-goede doel-