logo vierkant klaar

Een petitie tegen de zomerkermis, lintjes, verschillende feestdagen zoals Bevrijdingsdag en Pinksteren, de Avondvierdaagse,  het Bluesfestival en nog veel meer. Dit is het Zoetermeer actief jaaroverzicht 2015, tweede kwartaal.

De links in dit jaaroverzicht verwijzen naar het artikel, waar vaak extra foto's, informatie en filmpjes te zien zijn.

 

2ekwartaal2015

 

APRIL

In april werd een petitie overhandigd aan de voorzitter van de raad, burgemeester Aptroot, tegen de komst van de zomerkermis op de markt. Deze petitie werd ondertekend door 55 omwonenden. Er werd onder andere aandacht gevraagd om samenspraak in de praktijk te brengen. Volgens de omwonenden heeft er namelijk geen overleg plaats gevonden. Ook leek er geen overleg geweest te zijn met de kooplui van de warenmarkt. De kermis heeft uiteindelijk in juli echt plaatsgevonden.

Kopzorg over Thuiszorg
Ook werd in april bekend dat het college er voor kiest om de hulp bij het huishouden categorie 1 (HH1) als maatwerkvoorziening in tact te laten. Het uitgangspunt van HH1 is en blijft de eigen kracht van de inwoners. Zo krijgen klanten een gesprek waar wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn. Kunnen bijvoorbeeld bepaalde taken zelf uitgevoerd worden met hulp van het sociale netwerk, vrijwilligers of algemene voorzieningen? Toch bleken ervaringen uit het eerste kwartaal van 2015 aanleiding te zijn tot enige zorg bij het college. In 2016 wordt de hulp bij de huishouding opnieuw aanbesteed. Deze aanbesteding, samen met het beroep op eigen kracht, moet ervoor zorgen dat de kosten goed beheersbaar blijven en dat deze passen binnen de financiële kaders van de gemeente.

Lego bouwwedstrijd
Wie van LEGO houdt kon zijn geluk niet op toen in april bekend werd dat kinderen mee konden doen aan de officiële Bouwwedstrijd met LEGO®. Naast het bouwen, wat plaats vond in de Stadshart Passage, waren er ook elk uur swingende optredens van LEGO Friends®. En bij een wedstrijd hoort natuurlijk een prijsuitreiking. Bij de prijsuitreiking werd gekeken naar creativiteit gekoppeld aan leeftijd. En wat kon gewonnen worden? Inderdaad, LEGO® prijzen natuurlijk! Zoals LEGO Friends® en LEGO City®! Deze bouwwedstrijd was onderdeel van het maandelijkse kinderentertainment in het Stadshart Zoetermeer, wat elke eerste zondag van de maand plaatsvindt.

 

najaarskermis3  IMG 3543   lego wedstrijd
 Kermis op de Markt John van Dijk  Lego bouwen in Stadshart

 

John van Dijk, de man die alles regelt voor minister Schippers, is in dienst van het ministerie van VWS en daarnaast zeer actief is als vrijwilliger. De liefde van John ligt ook binnen de Rotary Club Zoetermeer-Zegwaart, in het bijzonder de activiteiten voor Community Service. Binnen verschillende projecten heeft John het initiatief genomen om ook voor de langere termijn hulp en ondersteuning te bieden aan groepen mensen, dit door middel van terugkerende acties. Rotary vond dit genoeg reden om voor John de koning aan te schrijven. En zo kwam het bericht bij minister Schippers binnen dat John van Dijk benoemd zou worden tot lid in de orde van Oranje Nassau. Minister Schippers mocht het lintje zelf opspelden. Een erg mooie onderscheiding!

Lintjes
Niet alleen John van Dijk kreeg een lintje Ook 18 andere Zoetermeerders ontvingen, tijdens de jaarlijkse 'Lintjesregen' een Koninklijke onderscheiding voor hun vaak belangeloze inzet voor de medemens en de maatschappij. Veel van deze Zoetermeerders werden met een smoesje naar het Stadstheater gelokt, waardoor deze onderscheiding natuurlijk een complete verassing was. Eenmaal op het podium van de grote zaal werd het al snel duidelijk waar alle geheimzinnigheid voor was: de jaarlijkse lintjesregen! Burgemeester Aptroot reikte de onderscheidingen uit en vertelde bij elke Zoetermeerder waar deze persoon de onderscheiding aan te danken had. Een mooie afsluiting van de maand april.

 

Lintjesregen 2015 in Zoetermeer

 

 

MEI

In mei mocht Zoetermeer Hare Majesteit Koningin Máxima verwelkomen. Máxima opende namelijk op 22 mei het nieuwe Zorg Onderwijs Centrum van Koninklijke Kentalis. Het centrum was al enige tijd in gebruik, maar het openingsfeest viel nu samen met de viering van het alweer 225 jarig bestaan van Kentalis! Als openingshandeling zette Koningin Máxima haar handafdruk in klei, die later in brons zal worden gegoten. Kentalis is een landelijke organisatie voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid, doofblindheid en taalontwikkelingen.

 

Koningin Máxima opent Kentalis

 

Laatste fase Stadshart
Nog meer mooi nieuws in mei. Want bijna 35 jaar na het slaan van de eerste paal van het Stadshart, werd in mei gestart met de bouw van Cadenza. Cadenza is de laatste en zesde fase van het Stadshart. Deze feestelijke handeling werd door de derdejaars leerling van het Stedelijk College, Joey Goedemondt, en wethouder Rosier uitgevoerd. Joey is één van de leerlingen die regelmatig op de bouwplaats te vinden zal zijn om zich het bouwvak eigen te maken, middels het programma 'Zoetermeer maakt 't'. Het gebied heeft straks een doordachte mix van de stedelijke functies wonen, winkelen, werken en uitgaan.

400 funderingspalen verkeerd geslagen
Helaas werd in september gemeld dat er 400 funderingspalen verkeerd geslagen zijn in de bouwput tegenover de bioscoop. Wat de kosten voor dit foutje zijn en wie deze gaat betalen is nog onbekend. In september kwam nog meer pech voor dit project toen begin september een kraan omviel. De Hillcon heimachine was als het ware 'dubbel geknakt.' Een bouwvakker is onder een onderdeel van de machine terecht gekomen en kwam bekneld te zitten. Nadat de bouwvakker door een trauma arts en ambulance personeel was gestabiliseerd, is hij vervoerd naar het ziekenhuis. 

Op 11 mei publiceert Zoetermeer Actief voor het eerst het Weekoverzicht. In samenwerking met Wolters Producties wordt het Zoetermeerse nieuws in beeld gebracht. In deze eerste editie komen meteen veel belangrijke nieuwsfeiten in beeld.

 

Weekoverzicht van 4 tot en met 10 mei

Abonneer je op ons Youtube kanaal en blijf op de hoogte van al onze video's. 


Ook was er een benefietavond voor KWF kankerbestrijding bij J.J. Music House in mei. Deze benefietavond bracht maar liefst €1.500,- op. Aad en Barry van Jole van J.J. Music House en de band Pagaja overhandigden symbolisch een cheque aan José Oosterveen, penningmeester van SamenLoop voor Hoop Zoetermeer. Door iedereen werd een steentje bijgedragen. Zo schonk J.J. Music House een deel van de drankopbrengst van de avond aan het goede doel en gaf de allround bang Pagaja een spetterend optreden.

In juni vond de 24-uurs wandelestafette van KWF Kankerbestrijding voor de eerste keer plaats in Zoetermeer. Hierbij lopen teams 24 uur in de strijd tegen kanker, een prachtig initiatief.

Verstoring van dodenherdenking
Dodenherdenking, een moment van stilte waarop Nederland de Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Helaas dacht niet iedereen hier hetzelfde over. Net voor 20.00 uur probeerde een man namelijk het Wilhelminapark op te komen. De man rende de kant van het monument op, waar net de kranslegging van start zou gaan. Gelukkig kon de politie snel optreden en kon de man worden aangehouden en afgevoerd voordat hij de orde kon verstoren. De plechtigheid ging dan ook ongestoord verder nadat er een golf van verontwaardiging door het toekijkend publiek trok.

 

Verstoring Zoetermeer  5mei-06.jpg 20150523 IMG 2812
 Orde verstoring Dodenherdenking  Van Velzen viert bevrijding  Nieuw: The Inspiration

 

Bevrijding viel bijna in het water
De volgende dag was de wind erg te voelen. Door enorme windstoten, regen en onweer liep het Bevrijdingsfestival niet helemaal gepland zoals zou moeten. Tentdoeken moesten extra worden vastgezet en er zou zelfs een drumstel zijn omgewaaid. Helaas moest door dit noodweer het middagfestival eerder stoppen. Maar na de ergste hoosbuien konden de feestelijkheden weer verder gaan. Met een wat aangepast programma werd het nog een top avond. Artiesten als Roel van Velzen en Waylon traden op. En met zo'n 25.000 genietende bezoekers mag er terug gekeken worden naar een geslaagde dag.

24 en 25 mei was het weer Pinksteren en dit was de aanleiding voor het Pinkster Event The Inspiration, waar zo'n 3000 mensen op af kwamen. Een andere reden voor dit event was om de boodschap van Pinksteren bekend te maken onder een breed publiek, namelijk de uitstorting van de Heilige geest. Tijdens dit event kon men genieten van muziek, zang en dans. Ook waren er bekende sterren aanwezig, zoals Jim Bakkum, Sharon Kips en Charly Luske. Met het Orkest Ars Muscia en dansers van Dansschool Dansis was het een avond om nooit te vergeten!

 

JUNI

In juni vond de Avondvierdaagse plaats. Maandag avond ging het van start en burgemeester Aptroot was hierbij aanwezig om alle deelnemers prettige wandelingen toe te wensen en de groepen uit te zwaaien. Ruim 3500 betalende wandelaars liepen mee, maar uiteindelijk ligt het aantal lopers altijd een stuk hoger (ruim 10.000 dit jaar) omdat veel van de kinderen begeleidt worden door hun ouders. Wat dit jaar nieuw was, was dat leerlingen zwerfvuil opruimden tijdens de tocht. Via Zoetermeer Actief konden elke dag de routes bekeken worden. De Avondvierdaagse sloot af met een heerlijk zonnetje en een mooi ontvangst van alle supporters én Arie Boertje bij de finish.

 

 
 De Avondvierdaagse Zoetermeer 2015


Het Bluesfestival, een festival dat altijd gezellig is en natuurlijk muzikaal. Een muzikaal weerzien van mensen uit heel Nederland en zelfs van buiten Nederland. Helaas waren de voorbereidingen lastig, omdat het Stadshart niet mee wilde werken aan het organiseren van de 23ste organisatie. Hier namen de organisatoren geen genoegen mee en zij hebben daarom alles op alles gezet om deze editie toch door te laten gaan. En op 6 juni was het dan zo ver in en rond de Dorpsstraat, met wethouder Paalvast die een mooi stukje improviseerde op de drums.

13 juni was de kaarsenceremonie van SamenLoop voor Hoop. Tijdens deze ceremonie stonden deelnemers, bezoekers en bekende Nederlanders stil bij kanker. Onder andere Maarten van der Weijden en Roelof Hemmen waren aanwezig. De ceremonie is een indrukwekkend onderdeel van het 24-uurs wandelevenement SamenLoop voor Hoop Zoetermeer. Dezelfde dag, en 14 juni, vond in het Van Tuyllpark de wandelestafette plaats.

Duizenden wenszakken
De nacht van de SamenLoop werd ingeluid met de kaarsenceremonie. De wandelroute was verlicht door middel van duizenden wenszakken met kaarsen, die voorzien zijn van een persoonlijke boodschap. Dit maakt de ceremonie tot een bijzonder en gedenkwaardig moment om (ex)kankerpatiënten (survivors) een hart onder de riem te steken en stil te staan bij alle mensen die aan kanker zijn overleden. Het indrukwekkende 24-uurs wandelevenement SamenLoop voor Hoop bracht maar liefst 61.561 euro op. Voorzitter Michel van den Bosch en vicecoorzitter Bas van der Steld overhandigden de mooie cheque aan KWF Kankerbestrijding.

 

DSC 2818 para tafeltennis 20150627 56059
Samenloop voor Hoop NK Paratafeltennis Brittany maakt buurtfeest

 

Dacht je alleen op het Noord Aa in Zoetermeer drakenboot te kunnen varen? Dan heb je het mis. In juni vond namelijk voor het eerst het drakenbootfestival van Zoetermeer plaats, op het Heemkanaal bij Winkelcentrum Oosterheem. Dit evenement werd georganiseerd door The Dutch Dragons. Verschillende teams streden om het Zoetermeerse kampioenschap. Natuurlijk mocht muziek niet ontbreken op deze dag. Japanse slagwerkgroep Pure Percussie zorgde dan ook onder leiding van John May voor een spetterende opening van de races met een optreden op de grote Japanse trommels. Uiteindelijk won het team van Fitpoint, met als tweede plaats de boot van basisschool Noorderlicht. Familieboot 'Keijzer Ruphen Admiraal, winnen doe je op het Heemkanaal’ eiste de derde plaats op. 

Buurtfeest georganiseerd door 12-jarige Brittany
De 12-jarige Brittany leerde tijdens activiteiten op de kindermiddag van Middin de bewoners van Middin kennen. Bij Middin wonen mensen met een verstandelijke beperking. Deze middag beviel Brittany zo goed dat ze wilde dat meer mensen met de bewoners kennis konden maken. Daarom kwam ze met een idee: een buurtfeest voor de bewoners van haar flat, het Haagsebos in Meerzicht, én de bewoners van Middin. Met hulp van wethouder Isabelle Vugs, Wijk aan Zet, Middin en vele vrijwilligers werd het feest werkelijkheid. Iedereen smulde van lekkere hapjes en taartjes en kon meedoen aan de activiteiten: springkussen, schminken, diverse oudhollandse spelletjes voor de kinderen en voor de volwassenen was er een live optreden van het vocal groep Encore. Een geslaagd feest dus!

We sluiten dit kwartaal af met het NK Paratafeltennis dat in juni werd georganiseerd door Doing Zoetermeer in de Veur. Met wel 100 deelnemers en 37 sponsoren was dit een groot evenement in Zoetermeer. Het tournooi is voor mensen die een lichamelijke beperking hebben en is erg belangrijk. Zelfs de Nederlandse top was vertegenwoordigd! Aan het tournooi deden ook zeven spelers uit Zoetermeer mee, allemaal afkomstig van Doing. De organisatie van het toernooi was erg goed geregeld en met daarnaast nog een goede sfeer en goede prestaties was deze dag zeker geslaagd!

 

20150606 53406

Wethouder cultuur R. Paalvast met drumsolo

 

Vorige jaaroverzichten

Zie ons Jaaroverzicht 2015: eerste kwartaal

Zie ons Jaaroverzicht 2013 en jaaroverzicht 2014

Social Media

Zoetermeer Actief is meer dan alleen een nieuwssite. U vindt ons ook op:

* Facebook Zoetermeer actief

* Twitter

* Facebook Trendy Zoetermeer

* LinkedIn

* You tube

* Facebook Humans of Zoetermeer

 

De redactie van Zoetermeer Actief dankt al haar medewerkers, samenwerkingspartners, sponsors & adverteerders en alle overige betrokkenen voor het in beeld brengen van het nieuws uit Zoetermeer dit jaar.

 

Tekst: Marinda Vis en Mark Neijssel
Fotocollage: André Bijkerk

-advertenties-

-goede doel-