logo vierkant klaar Een nieuw keurmerk, glow in the dark wegbelijning op fietspaden, een grote stroomstoring, de vondst van een schorpioen en nog veel meer. Dit is het Zoetermeer actief jaaroverzicht 2015, derde kwartaal.

De links in dit jaaroverzicht verwijzen naar het artikel, waar vaak extra foto's, informatie en filmpjes te zien zijn.

 

3ekwartaal

 

 

JULI

Juli opende mooi, met het Klassiek op het Water festival. Hiervoor was een half drijvend podium gemaakt bij de Markt. Na de uitreiking van de kleurwedstrijd begon het feest echt met Frank Groothof, bekend geworden door Sesamstraat. Frank vertelde een spannend verhaal, ondersteund door live muziek van de Marinierskapel en Tamboers & Pijpers. Ook kwamen er nog talentvolle muzikanten van het CKC optreden. De Marinierskapel der Koninklijke Marine sloot de dag af met een prachtig concert.

Zwembad het Keerpunt kwam vaak in het nieuws in juli. Het zag er even naar uit dat zij hun verplichting niet nakwamen om het buitenbad in de zomervakantie open te stellen voor publiek. Hierdoor ontstond een kort geding. Het zwembad zou namelijk 11 juli voor even zijn deuren moeten openen. De rechtbank gaf het zwembad even de tijd om technische problemen op te lossen en schoonmakers zouden bezig zijn om het bad klaar maken. Gelukkig konden mensen in de tussentijd afkoelen in het Noord-Aa. 15 juli opende het Keerpunt gelukkig echt zijn deuren, zodat iedereen 8 weken lekker kon afkoelen.

 

20150702-56242.JPG  Groepsfoto uitreiking van het SEBO keurmerk DSC 5035
 Frank Groothof  17x SEBO keurmerk  Sportprijs voor Roel Bogie

 

Ook ontvingen in juli de eerste zeventien bedrijven het vernieuwde SEBO-keurmerk. Dit keurmerk is voor bedrijven die actief maatschappelijk bewust ondernemen. SEBO verbindt onderwijs, economie, sociale zaken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe meer SEBO-ondernemers er zijn in Zoetermeer, hoe beter het ondernemersklimaat en onderwijs in de stad. Er ontstaan stageplaatsen en integratie van kennis van het bedrijfsleven en onderwijs, waardoor er meer kansen zijn dat mensen een baan krijgen.

Nog meer leuk nieuws, want in juli werd bekend dat Stichting Fotografica Museum Zuid-Holland weer terug zou keren, op de plek waar het een aantal jaren geleden allemaal begon. Door omstandigheden moest het museum tijdelijk uitwijken naar Leidschendam, maar vanaf augustus was het museum weer gevestigd in Zoetermeer, tijdelijk aan de Nesciohove in Buythenwegh. De Stichting hoopt 2016 weer terug te keren naar hun oude vertrouwde plekje in de Dorpsstraat, want dit is immers de plek waar het museum volledig tot zijn recht komt.

Wie van eten houdt, kon in juli genieten van Zoetermeer Culinair. Bij de start van dit evenement werden de Zoetermeerse sporters die in 2014 een Nederlandse titel of een podiumplaats op een EK of WK behaald gehuldigd. In een feestelijk programma, met onder andere optredens en demonstraties, werden ook de sportprijzen bekend gemaakt. Tot slot verschenen alle kampioenen van Zoetermeer op het podium voor hun huldiging.

 

Ongeval/Hennepkwekerij/sportprijs 2015

Meer weekoverzichten kijken?
zoetermeer actief tv

 

AUGUSTUS

Augustus begon met ernstig nieuws. De 63 jarige Réne van B., oud kandidaat Provinciale staten en (voormalig) bijzonder lid van Mixed Hockey club Zoetermeer, moest zich namelijk voor de rechter verantwoorden. Réne van B. werd misbruik van zijn kleindochters en hun vriendinnetjes ten laste gelegd. Ook had hij kinderporno gedownload en vervaardigd. Het ging in totaal om zeven meisjes in de leeftijd van vier tot tien jaar in de periode januari 2013 tot mei 2015. Volgens zijn advocaat heeft Réne van B. bekend en zal hij zijn straf aanvaarden.

Negen scouts van Scouting Zoetermeer namen van 28 juli tot en met 8 augustus deel aan de 23ste Wereld Jamboree in Japan. Dit is het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld dat eens in de vier jaar in een ander land wordt georganiseerd en waar ruim 300.000 scouts uit 150 verschillende landen samen komen. De afgelopen jaren hadden de scouts zich al goed voorbereid op deze reis, met onder andere vier troepweekenden en een contingentskamp. Ook ging het tijdens het kamp om wereldwijde vrede, ter nagedachtenis van de ramp in Hiroshima.

Hogere straffen overvallers
Ook werd in augustus bekend dat de overvallers die de baas, Shim Zafri, van Los Muchachos in 2012 overvielen hogere straffen krijgen. Tijdens de overval schoten de overvallers de hond van de eigenaar dood en verwondden ze de eigenaar met twee kogels. Gelukkig werden de daders gepakt en werden zij veroordeeld tot 8 en 11 jaar cel. De overvallers gingen in hoger beroep, wat er voor zorgde dat de straffen werden verhoogd naar 9 en 12,5 jaar.

 

 

Twee scouts bij gastouders tijdens de Homestay   fietspad
 Scouts in Japan  Video Speelmeer  Glow in the dark strepen

Sinds augustus is er in Zoetermeer wat meer licht op bepaalde fietspaden. Er zijn namelijk aan het pad aan de Heuvelweg tussen de Jan Waaijerbrug en het golfcentrum lichtgevende markeringen aangebracht. Dit is gedaan middels een coating die overdag het licht opneemt en in het donker dan licht afgeeft. De afgifte van het licht duurt acht tot tien uur. Het is een proef die leidt tot lagere energie-inzet van lichtmasten en die duurzaam en 100% energie neutraal is. 

Tijdens het grote kinderfeest Speelmeer in de Veur zijn honderden kinderen uit hun dak gegaan op springkussens, voetbalkooien, dansmomenten en knutseltafels.

In augustus konden we culinair genieten tijdens het Food Soul Festival. Campers, aanhangers, busjes en bakbrommers, allemaal tot keuken omgebouwd, verzamelden zich langs de Dobbe. Naast eten kon er ook genoten worden van muziek, verzorgd door 'de Witte Snor' en verschillende dj's.

Wat kruipt daar?
Het was ook even schrikken in augustus, na de vondst van een schorpioen. Het beestje was gevonden en zag er gevaarlijk uit. Omdat de vinder niet wist wat hij aan moest met het dier, besloot hij naar de publieksbalie van gemeente Zoetermeer te gaan, deze staat immers graag klaar voor al uw vragen. Gelukkig bleek het beestje niet levensbedreigend te zijn. Waar het dier vandaan kwam is onbekend.

 

IMG 3346   IMG 3348  
 Stroomstoring alle winkels dicht  geen toegang tot garage  

 

Op 31 augustus werd een groot deel van Zoetermeer door een stroomstoring getroffen. Het zou gaan om De Leyens, Buythenwegh en het Stadshart. Onder andere het Stadhuis en vele winkels hadden dus last van deze storing. Het Lange Land Ziekenhuis was ook getroffen door de storing, gelukkig hebben zij altijd een noodaggregaat die de stroomvoorziening kan overnemen. 

 

40 jaar Fc Zoetermeer

 

40 Jaar FC Zoetermeer
Dan nog wat sportief en feestelijk nieuws. FC Zoetermeer bestond namelijk 40 jaar en dit moest natuurlijk gevierd worden. Er waren allerlei voetbal gerelateerde activiteiten. Zo waren er verschillende voetbalspelletjes zoals: penalty schieten, pleintjes voetbal op een opblaasbaar veld en prijsschieten op een cabrio. Ook waren er natuurlijk lekkere hapjes en drankjes om even op te laden en daarna er weer vol tegenaan te gaan. De cheerleaders van United Cheers gaven nog een spectaculaire show en ook het muziekkorps Harpe Davids kwam optreden.

 

SEPTEMBER

Per 1 september heeft Junis Kinderopvang de activiteiten van De Drie Ballonnen overgenomen. De kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en de peuteropvang maken voortaan uit van de stichting Junis Kinderopvang. De Drie Ballonnen begon heel klein maar is met de jaren uitgegroeid tot een grote organisatie. De overname is een mooie kans voor De Drie Ballonnen om zich nog steviger op de markt te vestigen. De groei biedt de kans om de kwaliteit in de kinderopvang te waarborgen en verder te ontwikkelen.

Sefton gesjerpt
Nog meer positief nieuws in september. De vrijwilligers van KWF Kankerbestrijding, die elk jaar weer op pad gaan om geld in te zamelen, werden namelijk in het zonnetje gezet. De 100.000 vrijwilligers zijn onmisbaar en daarom wilde KWF hun dankbaarheid uiten. Eén vrijwilliger werd zelfs gesjerpt op het Provinciehuis door de Commissaris van de Koning. Deze vrijwilliger staat symbool voor alle vrijwilligers in de provincie. In Zuid-Holland was vrijwilliger Sefton Nickless de gelukkige. Sefton is vooral bekend om zijn werk als jongerencoach bij het JIP en in zijn vrije tijd is hij vrijwilliger voor het KWF.

Essisme3 DodeNAupdate2 DSC 2926
Silvia Romijn vertrekt Overlijden Frankie Plankie Lintje voor Gerhard ten Hoopen

Franke Plankie
Van een lach gaan we naar een traan. Op 5 september is er namelijk een man overleden in zijn auto bij het Noord-Aa. Het bleek te gaan om Frank Reitenburg, van de website www.FrankiePlankie.nl. Op zijn website, wat een grote passie van hem was, kon iedereen de meldingen van hulpdiensten volgen. Helaas heeft Frank het aan zijn hart gekregen, waardoor hij op 51 jarige leeftijd is overleden.

Meer akelig nieuws in september toen er in de Zoetermeerse gevangenis een moord plaats vond. Johan R. (25 jaar) wordt verdacht van deze moord, op de 82-jarige Elbert Geveke. Hij zat vast voor de moord op zijn makelaar. Johan R. was veroordeeld tot zeven jaar cel en TBS met dwangverpleging. Deze straf kreeg hij opgelegd nadat hij een man tot twee keer toe met een mes stak, om zijn scooter te stelen. Het slachtoffer overleefde de messteken. Johan R. wilde met de gestolen scooter naar Amsterdam rijden omdat Chantal Janzen hier woont. De weken voor dit voorval had hij zijn idool al vaker lastig gevallen.

 
 Jazznight en lintje voor Gerhard

Lintje voor Gerhard
Muzikaal nieuws in september. 26 september ging namelijk de jazznight van start in een uitverkocht restaurant & hotel de Sniep. Er waren verschillende jazzoptredens in de festivaltent, het Koetshuis en het restaurant of the first floor. Burgemeester Aptroot kwam langs in de festivaltent om Jazznight officieel te openen én om een lintje uit te reiken, aan Gerhard ten Hoopen, de man achter de jazzmaand. Joran ten Kroode & Trio, winnaar van de Jazz Award 2015, opende de avond in het Koetshuis. Ook kwamen er nog andere muzikanten uit binnen- en buitenland.

We sluiten september, en daarmee ook het derde kwartaal, af met een bijzonder natuurverschijnsel: een totale maansverduistering. Tijdens deze bijzondere verduistering kleurt de maan bloedrood. De Bloedmaan ontstaat doordat de aarde de directe zonnestralen op de maan tegenhoudt. De dampkring buigt het zonlicht wel weer af naar de maan, die dan rood kleurt omdat rood licht het beste wordt afgebogen. Vroege vogels werden ook in Zoetermeer beloond met een fantastisch schouwspel, de maan verdween steeds meer in de schaduw van de aarde en kleurde rond 5 uur bloedrood. Gelukkig waren er weinig wolken, zodat er goed zicht was op de maan.

Lunar eclips 1 1500 x 1000

 

Jouw Stad, Jouw Nieuws

 

Vorige jaaroverzichten

Zie ons Jaaroverzicht 2015: eerste kwartaal, tweede kwartaal.

Zie ons Jaaroverzicht 2013 en jaaroverzicht 2014

Social Media

Zoetermeer Actief is meer dan alleen een nieuwssite. U vindt ons ook op:

* Facebook Zoetermeer actief

* Twitter

* Facebook Trendy Zoetermeer

* LinkedIn

* You tube

* Facebook Humans of Zoetermeer

De redactie van Zoetermeer Actief dankt al haar medewerkers, samenwerkingspartners, sponsors & adverteerders en alle overige betrokkenen voor het in beeld brengen van het nieuws uit Zoetermeer dit jaar!

 

 

Tekst: Marinda Vis en Mark Neijssel
Fotocollage: André Bijkerk

-advertenties-

-goede doel-