20151207 72794Hoe is het gesteld met de gezondheid van de Zoetermeerders? GGD Haaglanden maakte een analyse van de gezondheidsgegevens van de inwoners van Zoetermeer en verwerkte die in het rapport ‘Kijk op Gezondheid’. Hieruit blijkt dat 79% van de Zoetermeerders tevreden is over de gezondheid. Het grootste probleem van de Zoetermeerders lijkt te zijn dat zij te dik zijn en te weinig bewegen, 49% van de bewoners heeft overgewicht. Daarentegen wordt de Zoetermeerder gemiddeld wel iets ouder dan in de rest van Nederland: de gemiddelde levensverwachting is 82 jaar, tegen 81 jaar in de rest van het land.

Maandag 7 december overhandigde Ton van Dijk, directeur van GGD Haaglanden 'Kijk op Gezondheid' aan wethouder Isabelle Vugs, een lijvig document met vooral veel cijfers. Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van een enquête onder de Zoetermeerse bevolking en gegevens van de gemeente.

Op basis van de Gezondheidsmonitor heeft de GGD Haaglanden ook een aantal korte Kernboodschappen geformuleerd. Dit zijn aanbevelingen voor het lokale (gezondheids)beleid van Zoetermeer. Deze aanbevelingen vormen ook een basis om het gesprek met partners aan te gaan over de uitvoering ervan.

Een gezonde stad

Zoetermeerders zijn tevreden over hun woonomgeving. De gezondheid is er over het algemeen goed, maar er zijn ook kwetsbare groepen. Deze bevinden zich met name onder ouderen en jeugdigen en onder inwoners met een lage sociaaleconomische status. Wethouder Isabelle Vugs: “Gezondheid is belangrijk om volledig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Met de aanbevelingen in de hand gaat de gemeente samen met partners in de stad en de GGD de komende maanden in gesprek over het gezondheidsbeleid van Zoetermeer.”

-advertenties-

-goede doel-