De ondersteuning vanuit ZoSamen voor de Zoetermeerse burgers breidt zich uit met de diensten van Mee. Door de krachten te bundelen kan nu een nog grotere groep mensen hulp en ondersteuning krijgen op verschillende gebieden.

Vorige week tekenden Hans Roskam, Germien La Grand en Jos van Adrichem, de directeuren van respectievelijk MOOI, Palet Welzijn en manager van MEE een samenwerkingsovereenkomst onder de vlag van ZoSamen.


MEE Zuid-Holland Noord voegt zich vanaf 1 januari a.s. bij ZoSamen, waarmee de 'onafhankelijke cliëntondersteuning' aan kwetsbare burgers vanaf 1 januari 2016 vorm gaat krijgen. ZoSamen heeft met deze uitbreiding van dienstverlening nóg meer te bieden aan Zoetermeerse burgers. Onafhankelijke cliëntondersteuning is het helpen van burgers door middel van informatie, advies, voorlichting en ondersteuning om hiermee te zorgen dat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen meedoen in de samenleving. De gebieden waarop mensen hulp kunnen krijgen, zijn breed. Bijv. door hulp te geven op het gebied van wonen, omdat een prettige woonomgeving ervoor zorgt dat iemand zich veilig en geborgen voelt. Of te ondersteunen bij het op orde brengen van de administratie bij dreigende uit huis zetting en ondersteuning richting schuldsanering. De ondersteuning gebeurt door beroepskrachten, vrijwilligers en mensen uit de eigen omgeving. Door de samenwerking tussen (vrijwilligers)organisaties en mensen uit iemands omgeving wordt iemand zo goed mogelijk ondersteund.

 

Foto ondertekening voor Zoetermeer Dichtbij


Marjolein van den Broek, cliëntondersteuner bij ZoSamen: 'Zo zijn wij in contact met een gezin met jonge kinderen. Een van de kinderen heeft een beperking en vraagt veel aandacht. Vader, moeder en andere kinderen hebben het zwaar. Met de ouders bespreken we wat er nodig is. Zij moeten af en toe ontlast worden door iemand die hun dochter even meeneemt buiten de deur. Zo kunnen ouders en de andere kinderen even op adem komen. Samen met het gezin kijken we eerst of iemand uit hun eigen omgeving of een vrijwilliger hier bij kan helpen. Bij dit gezin lukt dit uiteindelijk niet, omdat het gedrag van de dochter erg complex is en er weinig steun is in het eigen netwerk. Dan kijken we verder en helpen we het gezin met een aanvraag voor noodzakelijke professionele hulp. Omdat we tijdig hulp inschakelen, voorkomen we dat er grotere problemen ontstaan en veel meer hulp nodig is. Het is fijn dat wij samen met het gezin alle mogelijkheden voor hulp hebben bekeken en hen op tijd hebben geholpen. Zelf was hen dit waarschijnlijk niet gelukt.'


ZoSamen is er voor mantelzorgers, (zorg)vrijwilligers en voor iedereen die hulp geeft, aanbiedt of vraagt. ZoSamen vormt een netwerk van vrijwillige en professionele organisaties, waaronder MEE Zuid-Holland Noord, Palet Welzijn en Vip voor vrijwilligers. 'Samen zorgen in Zoetermeer.'

Kijk voor meer informatie op www.zosamen.nl of bel 0800 0200401.

 

 

-advertenties-

-goede doel-