De inzet van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief ‘Groene stad, prettig wonen tussen bomen’ heeft veel opgeleverd. Hun inspanningen en betrokkenheid leidden tot herziening van het huidige bomenbeleid. Er komt meer ruimte voor inbreng van inwoners. Het behoud van een groene stad blijft voorop staan.

Het college van B&W stelt aan de raad voor om het huidige principe ‘niet kappen, tenzij’ los te laten. Nieuw uitgangspunt voor het bomenbeleid wordt: ‘duurzaam bomenbeheer, waarbij een optimaal evenwicht is tussen de kwaliteit van de inrichting, aanplant en het beheer van bomen en de inbreng van de inwoners’.

Samenspraak

boomblaadjesBij de samenspraak over het burgerinitiatief is gepeild hoe de inwoners van Zoetermeer denken over het huidige bomenbeleid en de nieuwe voorstellen van het burgerinitiatief. De enquête is ingevuld door 1355 Zoetermeerders en 97 inwoners bezochten in november de samenspraakavond. De uitkomst is dat mensen Zoetermeer een groene stad vinden die groen moet blijven, maar wel zodanig dat iedereen er plezier aan beleeft. Belangrijke aandachtspunten zijn onderhoud, communicatie, procedures en objectieve criteria voor hinder en (schaduw-) overlast. Robin Paalvast, wethouder groenbeleid: “Dankzij dit burgerinitiatief kunnen we in samenspraak met inwoners meer maatwerk gaan leveren bij de inrichting en het beheer van het groen. Bomen zijn belangrijk voor Zoetermeer, maar we willen niet dat ze onnodig overlast geven”.

Onderzoek naar criteria overlast

Het college stelt een externe Adviescommissie Bomen in die advies geeft over kapaanvragen die niet (geheel) passen in het huidige bomenbeleid. Ook onderzoekt deze commissie objectieve criteria voor hinder en (schaduw-) overlastgevende bomen. De commissie bestaat uit een boomexpert, een landschapsarchitect en een omgevingsmanager. Het jaar 2016 wordt een pilotjaar waarin aan de hand van voorbeelden en casussen input wordt verzameld voor de herziening van het bomenbeleid begin 2017.

Voor meer informatie kijk op www.zoetermeer.nl/burgerinitiatiefbomen.

-advertenties-

-goede doel-