marloes en nikkiZoetermeerse topscorers Marloes Knol (links) en Nikkie van Veen (Foto: PR SG WZC)

Wie dit seizoen de Zoetermeerse waterpolodames volgt, zal één ding opvallen. Het aanvalsduo Marloes Knol en Nikkie van Veen scoort er lustig op los. De goalgetters hebben samen in 12 wedstrijden al 75 doelpunten gemaakt. Een absoluut record. Als je deze blondines voor het eerst ziet, zou je zo kunnen zeggen dat het zussen zijn. Marloes en Nikkie, beide 22 jaar, spelen al hun hele leven samen, gingen gezamenlijk op jonge leeftijd een seizoen naar het toenmalige HZ ZIAN in Den Haag om ervaring op te doen, kwamen daarna snel weer terug naar Zoetermeer en liggen dit jaar voor het 7e seizoen in het water voor Dames 1 van SG WZC. De vriendinnen gaan ook naast het waterpolo veel met elkaar om. Tijd voor een vraaggesprek.

Marloes, jij speelt nu veel als spelverdeler en Nikkie als midvoor centraal voor het doel. Wat is er dit seizoen sterk verbeterd in jullie spel?

Marloes: “Ik ben conditioneel sterker geworden, wat ervoor heeft gezorgd dat ik veelzijdiger ben. Ik probeer ook meer te sturen in het water; het overzicht bewaren en een aanspeelpunt zijn.”

Nikkie: “Ik ben een stuk zelfverzekerder en doelgerichter geworden. Ook ben ik erg vooruit gegaan op de midvoorpositie.”

Marloes, jij hebt al 43x gescoord, Nikkie, jij 32x. Jullie zijn daarmee topscorers in jullie competitie. Hoe komt het dat jullie al voor zoveel doelpunten gezorgd hebben?

Marloes: “Bepaalde aanvalssystemen liggen mij wel. Ik kom vaak in scoringspositie. Ik heb een sterk schot wat ik vanuit de tweede lijn vaak gebruik. Mijn vizier staat goed afgesteld dit seizoen.” Nikkie vult aan: “Ik denk ook dat dit komt doordat het team weet wat de sterke kanten van iedereen zijn. Daar trainen we hard voor. Mijn sterke plek is de midvoor en als ik na een goede pass in balbezit kom, is het ook makkelijker om deze af te maken.”

Statistieken van alle Nederlandse waterpolocompetities met gegevens van individuele spelers zijn dit seizoen voor iedereen openbaar. Merk je iets dat tegenstanders zich meer op jullie instellen? Hoe ga je daar mee om?

Marloes: “Niet echt eigenlijk. Zeker omdat ik een makkelijke schutter ben, verbaas ik mij soms over hoeveel ruimte je toch krijgt. Wanneer het wel gebeurt, heb ik daar wel eens moeite mee, maar ga ik het duel toch aan. Het is ook niet zo dat als iemand volle pressing speelt dat je niks meer kan, je moet alleen harder werken en soms wordt dat beloond.”

Nikkie: “Ik merk in de tweede helft van de competitie wel dat er meer druk gelegd wordt op mij. In de eerste deel van de competitie kende de tegenstander ons nog niet, hierdoor konden we ons eigen spel goed spelen. Ik vind het wel lekker dat verdedigers meer rekening houden met mij. Dan kom ik in mijn kracht en krijgen ook mijn teamgenoten meer ruimte om hun kansen af te ronden.“

Jullie scoren samen 75% van het aantal doelpunten. Hoe vinden jullie teamgenoten het dat jullie zoveel scoren? Komen zij in aanvallend opzicht genoeg aan bod?

Marloes: “Ik weet nooit zo goed wat ze ervan vinden. Ik maak mij er wel vaak druk over, omdat we best een close team zijn. Daarbij scoor je niet alles uit individuele acties; er gaat vaak een voorbereidende actie aan vooraf. Je kan een wedstrijd niet alleen of met z’n tweeën winnen.”

Nikkie: “De rest is daar echt wel blij mee hoor! We krijgen toch vaak te horen dat ze onwijs veel voldoening halen uit de pass die ze ons geven, waardoor wij kunnen scoren? Dat wij zo makkelijk scoren komt zeker ook door hun sterke spel. Iemand moet de aanval afronden en de bal op het doel gooien. Ik merk wel dat in de tweede helft van de competitie er meer ruimte is voor onze teamgenoten om te scoren. Het is ook mooi om te zien dat ze dit goed kunnen en durven te schieten. Iedereen neemt haar kans.”

Jullie trainen 3x per week en spelen wekelijks wedstrijden. Wat zie je nog als verbeterpunt voor je aanvallende spel?

Marloes: “Absoluut meer beweging in mijn spel. Vroeger speelde ik vaker midvoorspel, wisselde ik Nik vaker af, maar dat is een beetje verwaterd. Zeker omdat Nik het nu soms heel moeilijk heeft, moet ik dat weer vaker oppakken. Daarnaast meer het overzicht bewaren; soms heb ik nog te veel oogkleppen op richting goal, maar ja, schieten is ook zo leuk!”

Nikkie: “Ik denk dat ik nog meer kan groeien op de midvoorpositie, met meer flitsende en verrassende acties. Ook wil ik graag beter worden uit de tweede lijn, leren gericht te schieten in plaats van altijd alleen maar heel hard. Marloes: “Ik wil je wel een keer de fijne kneepjes uitleggen hoor!” “Dan zal ik jou nog wat handigheidjes op de midvoor leren,” besluit het tweetal lachend.

Wil je dit succesvolle aanvalsduo en de rest van de ploeg volgen? Hou dan de Facebookpagina van SG WZC Waterpolo Zoetermeer in de gaten voor het speelschema, wedstrijdverslagen en spectaculaire actiefoto’s.

 

 

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-