doing wedstrijdDe KNHB organiseert i.s.m. de Paragames Breda het grootste rolstoelhockeytoernooi voor landen teams. Dit jaar werd dit gehouden van 16-20 sept. in sporthal de Scharen in Breda. Er waren 8 landen aanwezig. Naast het Nederlands team waren ook aanwezig: Tsjechië, Zweden, Duitsland, België, Zwitserland, Frankrijk en Canada.

De Paragames is het grootste sportevenement voor gehandicapte sporten van Europa met maar liefst 1000 sporters in 20 verschillende sporten.

Drie spelers van Doing Zoetermeer zijn onderdeel van het NL H-Hockeyteam: Martijn van der Graaf, Frans Schutte en Heval Kisin. Doing levert ook de bondscoach met Frank Maagdenberg, de trainer van Doing.

Op donderdag, vrijdag en zaterdagochtend werden de poule wedstrijden gespeeld. Er was voor gekozen om alle landen ook tegen elkaar te laten spelen. Dat betekende 7 wedstrijden in de Poule fase.

Nederland begon het toernooi zenuwachtig, maar won wel de wedstrijden die op papier ook gewonnen moesten worden, tegen: België: 6-0; Duitsland 7-1; Zwitserland 4-0; Canada 8-0 en Frankrijk: 7-1. Tegen de toplanden had Nederland het moeilijk. Tegen de Tsjechen werd met 2-0 verloren op de eerste wedstrijddag, maar er was groei te zien in de prestatie van het Nederlands team en er werd door een eigen doelpunt ongelukkig gelijk gespeeld tegen Zweden: 2-2.

doing wedstrijd2 doing wedstrijd3

Na de poule fase werden op zaterdagmiddag de kruisfinales gespeeld. De Zweden speelden tegen de Zwitsers en dit werd een makkelijke overwinning voor de Zweden met maar liefst 13-0.

Nederland moest opnieuw tegen de Tsjechen aantreden. Na het 2-0 verlies in de poulefase was Nederland gebrand om beter te presteren, zeker ook omdat de kansen die Nederland creëerde legio waren, maar niet afgemaakt werden. Een zinderende wedstrijd werd het. De eerste 5 tot 7 minuten waren de Tsjechen oppermachtig, Maar na een tijdstraf van 2 min. tegen de Tsjechen kreeg Nederland de overhand. Het zelfvertrouwen nam steeds grotere vormen aan. Hierdoor kwam Nederland al snel voor en na de eerste periode van 20 min. stond Nederland met 4-0 voor. Deze voorsprong kon Nederland in de tweede periode nog verder uitbreiden, ondanks dat de Tsjechen regelmatig gevaarlijk voor het doel van Nederland verscheen. Na de derde periode stond het 9-2. Een grootse en terechte overwinning. Nederland mocht spelen in de finale op zondag tegen de Zweden.

De groei die het Nederlands team liet zien was fenomenaal. Nederland was klaar om de Zweden te verslaan. En een mooie en spannende wedstrijd werd het. Nederland stond tijdens de eerste periode veel onder druk, maar eindigde doelpuntloos. In de tweede periode kwam Zweden op voorsprong. Pas 4 minuten voor tijd in de derde periode maakte Nederland de gelijkmaker. Na een minuut kwamen de Zweden toch langszij en scoorde de winnende. 1-2 was de einduitslag en Nederland werd tweede.

In de andere finale om de 3e plaats waren de Tsjechen oppermachtig tegen de Zwitsers: 11-2 was de einduitslag.

De ranking van het toernooi was als volgt:

1             Zweden

2             Nederland

3             Tsjechië

4             Zwitserland

5             België

6             Duitsland

7             Canada

8             Frankrijk

 

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

 

-advertenties-

-goede doel-