20151129 72329

Mikel, leraar Mark, hoofdjury van het toernooi Aad vd Wijngaart en Jari

Het iaido is een sport waarbij het draait om de beheersing van het Japanse samurai-zwaard. Dat klinkt heel spannend, maar iaido is eigenlijk vooral een sport waarin concentratie en beheersing heel belangrijk is! Vechten met een tegenstander is te gevaarlijk met de (soms scherpe) zwaarden. De oefeningen waarin de deelnemers hun beheersing laten zien zijn dus altijd solo.

Zondag 29 november namen de iaidoka het tegen elkaar op in het mudan toernooi, speciaal voor beginners, georganiseerd door Tomo no kai. Twee aan twee lieten de deelnemers hun oefeningen, kata, zien aan de jury, die op basis van techniek, beheersing, houding en inzet de winnaar aanwees.

Voorafgaand aan de wedstrijden wordt eerst door de juryleden geoefend in het beoordelen van de deelnemers. Tijdens het juryseminar leren zij waar op te letten bij de beoordeling, techniek staat hierbij altijd voorop. Een hele harde slag met het zwaard mag er dan spectaculair uitzien, als de slag technisch niet goed is zal deze niet hoog beoordeeld worden. Na de lunch brengen de juryleden het geleerde meteen in de praktijk bij de wedstrijden. De deelnemers lopen naast elkaar hun vaste vorm, wat bestaat uit het trekken van het zwaard, het maken van enkele slagen of afweringen, en het weer opbergen van het zwaard in de schede. Het iaido ziet er heel soepel en gemakkelijk uit, maar elke beweging met het zwaard vergt jarenlange oefening. Niet voor niets spreken beoefenaars van het iaido van zwaardkunst in plaats van zwaardsport.

20151129 72247 20151129 72283

Het winnen van je tegenstander levert mogelijk een prijs op maar de grootste overwinning is het winnen van je zelf: rustig blijven, mooie technieken maken en concentratie bewaren door je tegenstander in gedachte voor je te zien. Van organiserend vereniging Tomo no kai deden dit jaar ook weer leerlingen mee. Leraar Mark Neijssel: "Het is heel leuk dat we nu weer eigen leerlingen op het toernooi hebben staan! Het is een beginnerstoernooi, voor beoefenaars die nog geen dangraad gehaald hebben. Onze leerlingen hebben een aantal keer meegedaan, maar hebben nu een te hoge graad. Zij helpen wel mee achter de schermen van het toernooi!" De twee Tomo no kai leden, Jari en Mikel, vielen helaas niet in de prijzen, maar lieten weten veel geleerd te hebben in het toernooi.

 

Iaido wordt in Zoetermeer beoefend bij karate en iaidovereniging Tomo no kai, lessen zijn op de zaterdagavond in de gymzaal aan de Nesciohove. Meer informatie vindt u op de website van de vereniging: www.tomonokai.nl

 

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

 

-advertenties-

-goede doel-