vuurwerkOp het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn in twee weken tijd een record aantal van 1137 meldingen binnengekomen uit Zoetermeer. Het meldpunt was geopend sinds 19 december en sloot 3 januari om 12:00 uur. Uit heel het land kwamen er bijna 90.000 vuurwerkklachten binnen. Dit jaar zijn er ruim 50% meer meldingen dan vorig jaar (747). “De acceptatie van consumentenvuurwerk lijkt in Zoetermeer sterk af te nemen”, aldus Marcel van der Tol, fractievoorzitter van GroenLinks Zoetermeer. Een reden voor de fractie van GroenLinks Zoetermeer om opnieuw schriftelijke vragen over dit onderwerp te stellen.

Het grootste deel van de klachten gaat over extreem harde knallen (78 procent), gevolgd door vuurwerkstress bij huisdieren (12 procent) en gevaarlijke situaties en schade door vuurwerk (5 procent).

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Zoetermeer. Van de meldingen maken ze een rapport dat eind januari aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

GroenLinks wil dat er maatregelen worden genomen om vuurwerkoverlast tegen te gaan. Het liefst ziet de partij dat vuurwerk alleen door professionals wordt afgestoken. Daarbij krijgt de partij steun van 100 maatschappelijke organisaties die zich eind vorig jaar in een manifest uitspraken voor een verbod op consumentenvuurwerk.

-advertenties-

-goede doel-