snowworld skibaanHet Kwaliteitsteam Buytenpark heeft vergeefs bij de Raad van State geprotesteerd tegen het verjagen van vogels om uitbreiding van SnowWorld mogelijk te maken. Zo is af te leiden uit de beslissing van de voorzieningenrechter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op dinsdag 5 januari 2016. Daarin wijst deze hoogste administratieve rechter van Nederland het verzoek van het team af, om voorlopig geen verdere stappen toe te staan ter uitbreiding van SnowWorld in het Buytenpark.

Overigens wil dat nog niet zeggen dat het uitbreidingsplan voor SnowWorld nu definitief het groene licht heeft. In de beslissing staat namelijk ook: “Het oordeel van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter en is niet bindend in de bodemprocedure”. Dat laatste gaat over een dertiental formele bezwaarpunten van het Kwaliteitsteam tegen het bouwproject. Met die hoofdzaak, die dus later nog aan de orde komt, wil het team tegenhouden dat de derde baan van SnowWorld in het Buytenpark tot ruim 300 m mag worden verlengd en tot ongeveer 70 m verhoogd, ten koste van de daar aanwezige natuur. De gemeenteraad van Zoetermeer is daarmee akkoord gegaan op 14 september 2015 en het Kwaliteitsteam Buytenpark heeft deze uitspraak ter vernietiging voorgelegd aan de Raad van State.

Bouwbegin in mei

Daarbij stelt het team onder meer, dat aantoonbaar een onjuist beeld is geschetst van de schade die deze uitbreiding van SnowWorld de natuur bezorgt. Tijdens de zitting van de Raad van State op 22 december over het verzoek om een voorlopige voorziening citeerde het team in dit verband uit de aanvraag voor een werkterreinvergunning van het door SnowWorld ingeschakelde aannemingsbedrijf. Hieruit blijkt dat het bedoeling is in mei 2016 met het werk te beginnen. Op grond van de regels van de Flora- en faunawet kan dat niet, omdat dit middenin het broedseizoen is.

Om dit te omzeilen bevat de aanvraag van de bouwer de aanbeveling, de komende maanden binnen het werkterrein alle struiken te verwijderen zodat er geen vogels meer terecht kunnen om te broeden. Daar is dan nog het idee aan toegevoegd ‘om takken, stenen, boomstammen en dergelijke te keren en de padden, kikkers, muizen die dan tevoorschijn komen te verzamelen en in de omgeving uit te zetten’. Dit om te bewerkstelligen dat er ook geen prooi meer is om broedsel te voeden.

“Wij vinden dit te gek voor woorden en vroegen mede daarom de Raad van State om een pauze in alle procedures”, aldus voorzitter Leon van de Berg van het team. “Het is zeer teleurstellend, dat de Raad van State aan dit element zelfs geen woord wijdt en letterlijk de gemeenteraad steunt in het zwaardere gewicht toekennen aan het belang van SnowWorld dan aan het behoud van bestaande natuurwaarden”.

-advertenties-

-goede doel-