DSC 3630Donderdagavond 21 januari was het weer lachen, gieren en brullen in het Stadstheater in Zoetermeer. De grote zaal in het theater was volledig uitverkocht vanwege een fantastisch optreden van het duo Jekkers en Van Merwijk.

Jeroen had na 25 jaar optreden geen zin meer om solo verder te gaan en bij Harrie begon het na een sabbatical van 14 jaar in Spanje wel weer te kriebelen. Een mooie gelegenheid om na bijna 30 jaar weer samen op het podium te staan.

Tegenstellingen

Met hun mooiste oude en nieuwe liedjes en hilarische verhalen lieten deze twee zien wat ze gemeenschappelijk hebben, maar ook waardoor ze zich van elkaar onderscheiden.

Een warm innemend cabaret versus publieksbeschimping, populair versus klein publiek, Den Haag versus Utrecht en een zomerhuis met zwembad in Spanje versus een krakkemikkig schuurtje in Frankrijk. Al deze tegenstellingen worden smakelijk uitgespeeld tot groot vermaak van de mensen in de zaal.

Het publiek leek vooral voor Harrie Jekkers te zijn gekomen. Van Merwijk speelde daar handig op in. Wanneer Jekkers zijn publiek bijpraatte over wat hij de afgelopen jaren heeft uitgespookt, pakte Van Merwijk zijn tekenspullen en ging zitten schetsen, om Jekkers af en toe te onderbreken met hoogdravende teksten over vrijheid en respect. Humor ten top uiteraard, want ook tijdens het ‘kwartetten aan tafel’ werden er zo vele onderwerpen op lachwekkende wijze aangesneden.

DSC 3573 DSC 3603 DSC 3641

 

Mix van oud en nieuw

De wisselwerking tussen deze twee heeft een prachtige show opgeleverd, waarin de gitaren er vaak bij werden gepakt. Er werd een mix van oud en nieuw werk gespeeld, zowel samen als solo. Zo liet Van Merwijk met de nummers ‘Krappe schoenen’ en ‘Positief lied’ horen hoe meesterlijk hij is in ironische nummers met onverwachte wendingen. Als na afloop van ‘Dat levert mooie foto’s op’, een wrang lied over het fotograferen van oorlogsleed, een ongemakkelijke stilte valt, probeert Jekkers de sfeer terug te brengen door ‘De buiger voor de bijval’ in te zetten.

Van nature werkte Jekkers al op de lachspieren, maar met Van Merwijk is dit duo nu compleet. Jekkers en Van Merwijk zijn nog met hun theatertour ‘Als we zo vrij mogen zijn….’ te zien tot begin juni dit jaar.

Voor meer info over data kunt u terecht op: www.bvmooiweer.nl/HarrieJekkers

 

Foto’s en tekst: Jerrold Mallee – Media Foto’s Zoetermeer

 

-advertenties-

-goede doel-