Nadat een week ervoor schoolschakers met elkaar individueel de strijd aan waren gegaan, was het zaterdag 16 januari de tijd op dit in teams te doen. Spelers konden zich inschrijven met een team van 4, waarbij alle deelnemers van dezelfde basisschool moesten zijn. Vorig jaar mocht de organisatie zich al gelukkig prijzen met 20 teams, maar daar deden we dit jaar nog een stapje bovenop. Maar liefs 27 teams van verschillende scholen deden mee aan het grootste schaaktoernooi van Zoetermeer.
Er waren veel nieuwe scholen dit jaar waaronder de gastlocatie Stella Nova, zij waren natuurlijk moreel verplicht om met tenminste één team deel te nemen. Dankzij wat inspanningen konden daar zelfs twee teams gemaakt van worden. Gelukkig werden deze inspanningen ook op andere scholen geleverd, waardoor veel scholen met meerdere teams aanwezig was.
Net zoals de week ervoor speelden de kinderen 7 rondes van elk 20 minuten. De organisatie was wederom in handen van de Zoetermeerse schaakverenigingen Promotie en Botwinnik. Na een wat latere start kon de strijd los barsten en werd het bovenin per ronde spannender. De bovenste 6 ploegen plaatsten zich namelijk voor de volgende ronde. Hier zullen alle topteams van de Haagse Regio proberen de tickets te bemachtigen voor het landelijke toernooi. Daarnaast waren er voor de 5 hoogst geëindigde teams bekers!

De eerste teams van Da Vinci, Paulus en Palet vielen door de zware bezetting net achter de plekken die plaatsingstickets afdwongen. Deze eer ging namelijk naar het 2e team van de Piramide. Zij behaalden net een matchpunt meer dan hun concurrenten en gaan door hun 6e plaats door naar de Haagse ronde.
Met hetzelfde aantal matchpunten maar iets meer bordpunten, behaalde het 2e team van de Oostwijzer de 5e plaats. Een sterke school om rekening mee te houden, aangezien al hun drie deelnemende teams hoog waren geëindigd.

schaak oostwijzer

Oostwijzer 2

schaak spelevaert

Spelevaert 1

Op de 4e plaats eindigde het eerste team van de Spelevaert. Door onderweg punten te pakken en uiteindelijk in de laatste 3 rondes een eindsprint aan te zetten, wisten zij ook de volgende ronde te behalen.
Op de 3e plaats kwam het vlaggenschip van de Piramide. Zij waren met 5 teams de hoofdleverancier van het aantal teams. Daarnaast dus ook nog eens met 2 teams door naar de volgende ronde. Een echte schaakschool!

schaak piramide

Piramide 1

schaak floriant

Floriant 1

De tweede plaats ging naar de kampioen van vorig jaar. Floriant 1 was in de 2e ronde onderuit gegaan tegen de uiteindelijke nummer 1. Daarna werden wel alle wedstrijden gewonnen. Zeker een team om rekening mee te houden in de volgende ronde!

En dan de uiteindelijke nummer 1. Schoolschaakkampioen Zoetermeer 2016 is geworden: Oostwijzer 1!!
Nog een school met twee teams door naar de volgende ronde, de scholen in Zoetermeer zijn helemaal schaakgek en elk jaar wordt het alleen maar erger. Door de vele teams en het hoge niveau is het daarom extra knap om 1e te worden. Gefeliciteerd!