imp1 1024x644Het college stelt de gemeenteraad voor de effecten van de ontwikkeling van de Holland Outlet Mall (HOM) te onderzoeken. De onderzoeken richten zich op de mogelijke gevolgen op het bestaande winkelaanbod, verkeersstromen, parkeren en stedenbouwkundige aspecten. Aan de hand van de onderzoeksresultaten besluiten college en raad na de zomer wel of niet verder te gaan met het project. Belanghebbenden worden bij deze onderzoeken betrokken. Het college ziet mogelijkheden voor de HOM, maar dit moet niet ten koste gaan van de eigen binnenstad of problemen veroorzaken in het verkeer, aldus de wethouders van Leeuwen en Rosier.

“We wachten de onderzoeken af en lopen niet op de resultaten vooruit” aldus Mariëtte van Leeuwen, wethouder economische zaken. Ze ziet kansen, maar is ook kritisch. “Ik denk dat de Holland Outlet Mall een economische impuls voor de stad kan zijn, maar ik wil dat zeker weten voor we iets besluiten. De concurrentie in de detailhandel is groot. Dat betekent dat je echt moet excelleren. De plannen voor de HOM zijn uniek door de locatie in het huidige Woonhart en de ligging in ons centrum. Het geeft onze binnenstad de kans op een onderscheidend winkelaanbod, nieuwe bezoekers, winkeltoerisme en extra werkgelegenheid. De HOM moet dan ook in hoge mate aanvullend zijn aan onze binnenstad. We hebben eerst grondig en realistisch onderzoek nodig voor we hierover een uitspraak kunnen doen.” Naast de effectonderzoeken bekijkt de gemeente welke juridische mogelijkheden er zijn om veilig te stellen dat het winkelaanbod van de HOM het aanbod in de bestaande winkelgebieden aanvult.

Marc Rosier, wethouder stedelijke ontwikkeling, verkeer en vervoer, geeft aan dat de binnenstad van Zoetermeer een aantrekkelijke plek is voor projectontwikkelaars en beleggers om in te investeren. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de upgrade van het Stadshart waar de gemeenteraad eind 2015 mee ingestemd heeft. Over de HOM: “We willen samen met onze partners de komende jaren investeren in een kwalitatief goed, sfeervol en bereikbaar centrum waar Zoetermeerders en bezoekers prettig kunnen winkelen, recreëren en wonen. Deze ontwikkeling past mogelijk goed bij de andere zichtbare vernieuwingen in onze binnenstad. Goed onderzoek is erg belangrijk. Een soepele verkeerdoorstroming en voldoende parkeergelegenheid zijn noodzakelijke voorwaarden voor een positief besluit, net als een goede verbinding met de rest van de binnenstad.”

-advertenties-

-goede doel-