Van B. hoorde woensdag 10 jaar tegen zich eisen voor het plegen van ontuchtige handelingen met zijn vier kleindochters en drie vriendinnetjes. Het misbruik speelde mogelijk van 2011 maar in elk geval van 2013 tot mei 2015. De zaak kwam aan het rollen in april toen een van de moeders op een verjaardagspartijtje zag dat Van B. zijn hand in de legging van haar dochter stopte. Zij lichtte de andere moeders in en het bedplassen, de slechte schoolprestaties en het niet alleen willen zijn, kregen ineens een oorzaak.

rechterhamerDe officier noemde Van B. een 'gruwelopa': "Hij heeft het leven van de slachtoffers en hun ouders helemaal ontwricht. Hoe moet je leven met het idee dat je vader dit heeft gedaan?"

In het onderzoek naar Van B. zijn door rechercheurs 151 filmpjes gevonden en ruim 7300 foto's. De rechercheurs die naar de filmpjes moesten kijken, zagen Van B. in een van zijn filmpjes op bed liggen met een van zijn kleindochters naakt bovenop hem. Hij zei daarbij: "Ik bof, ik bof, ik bof. Ik ben de grootste bofkonterigste opa van Zoetermeer." Ook liet hij de meisjes zelf filmpjes maken.

Deze uitspraak staat in schril contrast met de welbespraakte volzinnen van spijt die Van B. tijdens de zitting betuigde. "Ik heb met mijn gedrag een ontzettende puinhoop veroorzaakt. Ik heb de ouders die hun kinderen aan mij afstonden op hun ziel getrapt." De uitspraak is echter afstandelijk en emotieloos. De rechters worstelen met de spijtbetuiging: "Het komt allemaal wel erg klinisch over."

Begaafd en analytisch

Psychologen en psychiaters typeren de man als een begaafd en analytisch man. Een man die voorzitter was van de Mixed Hockeyclub Zoetermeer, lid van de medezeggenschapsraad van de basisschool van zijn dochter en die zich voor de PvdA kandidaat had gesteld voor Provinciale Staten. Een gezellige vent van wie je zoiets niet verwachtte.

Misbruik in het museum

Het misbruik gebeurde niet alleen bij Van B. thuis. Ook bij de slachtoffertjes thuis en zelfs tijdens een uitstapje in een museum liet hij zich oraal bevredigen door een meisje. Tegen het andere meisje dat erbij stond zei hij: "Zie jij ook hoe lang ze het al kan? Ze is er echt goed in. Kan jij dat ook?" En als beloning vier pepermuntjes voor het beste meisje, twee voor de andere en een bezoekje aan de kinderboerderij.

Van B. heeft aangekondigd dat hij niet in beroep gaat tegen de uitspraak. Ook kondigt hij aan buiten Zuid-Holland te zullen gaan wonen na het uitzitten van zijn straf. De uitspraak volgt over twee weken.

Door: Martha Pelkman

-advertenties-

-goede doel-