Mika Thuiscoach is nu ongeveer een jaar een zelfstandige organisatie, met als aandeelhouders Fundis en Kwadraad. Mika voert de werkzaamheden uit, maar de contracten met de gemeente zijn in handen van de aandeelhouders. De organisatie heeft in december uitstel van betaling aangevraagd door financiële problemen en dreigt tientallen werknemers te moeten ontslaan om een faillissement te kunnen afwenden.
Vakbonden FNV en CNV roepen de gemeente op om in te grijpen en een faillissement te voorkomen. Volgens de vakbonden zijn de tarieven die de gemeente Zoetermeer betaalt voor de thuisbegeleiding niet reëel.
Ook de Zoetermeerse politieke partijen maken zich zorgen om het voortbestaan van Mika. Omdat Mika Thuiscoach een belangrijke dienst levert aan honderden kwetsbare Zoetermeerders, roept de PvdA de gemeente op om constructief mee te denken over oplossingen voor de medewerkers en cliënten.
Mika Thuiscoach verzorgt de begeleiding van ongeveer 400 kwetsbare inwoners en gezinnen in Zoetermeer. Met hun hulp kunnen deze inwoners zelfstandig blijven wonen. Chantal Walther, raadslid voor de PvdA Zoetermeer: “Wij willen van het college weten wat de gevolgen zijn van het faillissement voor de medewerkers en cliënten in Zoetermeer. De organisatie is een belangrijke zorgverlener in de stad, die goed werk verricht.”
SP bezorgd over toekomst thuisbegeleiders en gezinscoaches
Medewerkers van Mika Thuiscoach constateren verder dat er een duidelijke verschuiving merkbaar is in de indicaties die worden afgegeven. Waar bij een cliënt eerder nog een zwaardere gespecialiseerde indicatie werd afgegeven krijgt een cliënt met dezelfde zorgzwaarte nu slechts een basis indicatie. Volgens de SP een duidelijke verkapte manier om bezuinigingen door te voeren.
Raadslid Daniël Westhoek: “Het is zorgelijk dat er nu weer een onderdeel van de zorg die gedecentraliseerd is onder druk komt te staan. De zorg is geen product waar zomaar even 25% minder voor betaald kan worden. We hebben het hier over mensen. Mensen die zorg nodig hebben of de zorg verlenen. Bij een faillissement zijn er alleen maar verliezers. Ik vind het dan ook zeer zorgelijk dat het college aan de zijlijn blijft toekijken en niet ingrijpt om erger te voorkomen.”