DSC 3966Het Stadstheater Zoetermeer presenteerde vrijdag een verrassende voorstelling: de hoogwaardige musical ‘Willem Ruis, de show van zijn leven’, die verhaalt over het leven van DE quizmaster van Nederland in de jaren '80. Met een verhaallijn over zijn Sterrenshow, zijn leven en over alles wat en wie daar voor moest wijken. Een psychologisch drama, als een zeer indrukwekkende musical in de theaters gebracht door Janke Dekkers Producties. En neergezet door een fantastische, 12 koppige cast met Xander van Vledder als Willem Ruis, Rob van de Meeberg als Ruis' vader en Johnny Kraaijkamp als vriend en televisiementor.

Een zeepbel, die uiteen spat

De Sterrenshow was een groots opgezet televisiequizprogramma die werd uitgezonden door de VARA in de periode 1984-1986 en werd gepresenteerd (en grotendeels bedacht) door Willem Ruis. De omroep had hem daarvoor destijds een eindeloos budget beloofd.

Het is een topproductie met grappige oneliners. Een indrukwekkende musical, die gaandeweg de opkomst van de ondergang van de ambitieuze en o zo vrolijk ogende Ruis laat zien. Over hoe triest eigenlijk zijn leven zich ontpopte achter de schermen, enigszins gekweld door zijn gezondheid en de miskenning van zijn vader. Triest voor hemzelf, maar ook voor zijn vrouw (Maaike Wildershoven), die zich steeds meer van haar man afkeert. De verwaarlozing van zijn kinderen. De impact op de familie en zijn vrienden in de nabije omgeving.

DSC 3884 DSC 3940
DSC 3958 DSC 3969

 

De man die, gedreven door de angst niets waard te zijn, altijd op jacht is naar meer succes wordt een angstige kluizenaar die in de laatste uren voor zijn dood beseft dat hij alles heeft bereikt wat hij wilde en alles verloren wat hij liefhad. Een zeepbel, die uiteen spat. Langzaam gaat dat besef tot je doordringen tijdens de voorstelling en dat houdt je bezig tot ver na afloop van de musical.

Voor velen onder ons een stuk jeugdsentiment, dat de zaal stil heeft gekregen. Muisstil. En als je nu denkt dat deze uitvoering triest of saai is... Allerminst!

Voor meer theatervoorstellingen zie: http://jankedekkerproducties.nl/producties/willem-ruis-de-show-van-zijn-leven/speellijst/

Foto’s en tekst: Jerrold Mallee – Media Foto’s Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-