theaterSamen met sport en groen geeft cultuur kleur aan het leven in de stad. Zoetermeer heeft geen lange traditie als kunst- en cultuurstad, maar wil het cultuuraanbod wel verbreden. Met de komst van het Cultuurfonds wil de gemeente dat in samenwerking met Fonds 1818 bereiken. Het fonds zorgt ervoor dat er meer variëteit in het aanbod van cultuur kan komen, ook voor jongeren. Denk hierbij aan meer aanbod in muziek, dans, theater, beeldende kunsten, nieuwe media en letteren.

In Zoetermeer is met de cultuuragenda de huisvesting van culturele organisaties en verenigingen bepaald. Met het cultuurfonds wordt nu geïnvesteerd in een aantrekkelijk programma en meer deelname van inwoners aan cultuur. Zoetermeer kent nog witte vlekken in het aanbod en programmering. Ook kan voor diverse kunstdisciplines samenwerking worden gezocht met de grote steden.

Nieuwe generatie

De vraag naar cultuur verandert. Het is niet meer vanzelfsprekend om aan cultuur deel te nemen. Wethouder Robin Paalvast (cultuur): “Wil je je als stad verzekeren van een publiek van de toekomst dan moet je zowel investeren voor de nieuwe generatie als de huidige generatie blijven binden. Bij Zoetermeer past een breed aanbod aan kunst en cultuur, waarin zowel traditie als vernieuwing een plaats hebben. En waarbij aandacht is voor continuïteit, laagdrempeligheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid.”

Cultuurmakelaar

De gemeente en het Fonds 1818 slaan de handen ineen zodat het Cultuurfonds een krachtige start kan maken. Er is per jaar 300.000 euro beschikbaar voor de komende drie jaar. Een cultuurmakelaar wordt de spin in het web om de ontwikkeling en vernieuwing van vraag en aanbod te begeleiden en aanvragen voor het fonds te beoordelen. Het fonds is nu in oprichting. Naar verwachting gaat medio 2016 het loket open om subsidieaanvragen in te dienen.

-advertenties-

-goede doel-